EN facebook

Mozgalmas napok a Kuny Domokos Múzeumban - őszi programkavalkád Tatán

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-09-27 18:00

Várostörténeti kalandozások:

A múzeum Szombati sétapálca elnevezésű programunkon az ősz színeiben pompázó Tata óvárosát fedezhetjük fel 2024. szeptember 28-án délután. Kövesdi Mónika művészettörténész segítségével sok-sok helytörténeti érdekséggel ismerkedhetünk meg.

 

Indulási pont: Kossuth tér, Mária Immaculata szobor A séta időtartama 1,5 - 2 óra.
A program díja 1.500,- Ft.

 

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet, a részvételi díj befizetésével egyidejűleg. Személyesen a vármúzeum főpénztárában, vagy a vár előtti sétányon található információs faházban.

 

További információ: +36 34 381 251, +36 30 331-7520 , info@kunymuzeum.hu

 


Szeptember 29-én vasárnap egy különleges kezdeményezés eredményét mutatja be a múzeum: Varga Edit múzeumi fotós kiállítása új, interaktív eszközzel bővült: "...és a tárgyak megszólalnak".


Ezen a délutánon Kövesdi Mónika művészettörténész segítségével szólaltatjuk meg az első emeleti két időszaki kiállítótérben látható, műtárgyakat és műtárgyfotókat.


Az esemény időpontja: 2024. szeptember 29. vasárnap, 15 óra


Helyszíne: Kuny Domokos Múzeum, Tatai Vár /Váralja utca 1-3./ /Első emeleti időszaki kiállítóterek/ A program ingyenes, külön regisztráció nem szükséges.

 

 

"A tatai fejér cserépedény"

A Kuny Domokos Múzeum kerámiagyűjteményét, a Fischer-gyár anyagát bemutató, frissen megjelent kötet könyvbemutatója

 

 

A kötetet írta és szerkesztette: Kövesdi Mónika művészettörténész, fényképezte: Varga Edit múzeumi fotós, tervezte: Szabó Andrea grafikusművész. A kötet a Kuny Domokos Múzeum gondozásában a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.


"Tata, ez a szép fekvésű, természeti kincsekben gazdag dunántúli városka tekintélyes agyaglelőhelyekkel rendelkezik, s így történelmét végigkíséri a kerámiaművesség. Kötetünk a kerámia helyi históriájának legkevésbé ismert és alig feldolgozott fejezetét mutatja be, Fischer Mózes Áron és fia tatai kőedénygyárának, e hosszú időn át talpon maradt vidéki gyárnak a tevékenységét, annak változatos és tetszetős edényeit, a Kuny Domokos Múzeum iparművészeti gyűjteményének tükrében, az ott őrzött anyag alapján."

 

A helyszínen a kötet megvásárolható.

 

A program ingyenes, külön regisztráció nem szükséges.


További információ az eseményekkel kapcsolatban:
E-mail: info@kunymuzeum.hu
Telefon: +36 34/381-251, +36 30/331-752

2024. október 5. - Geotóp nap
10.00-16.00

 

Idén is fókuszban az Év ásványa (korund) és ősmaradványa (gyapjas mamut): játékos feladatok, ásvány játszóház, őslény simogató. A tatai Geológus Kertben várunk mindenkit az ásványos, a Kuny Domokos Múzeumban pedig az ősmaradványos programokkal.

10.00, 15.30 Vezetett séta a Porhanyóbányába (ősember telep és mamut lelőhely), amely a Vármúzeumtól indul

11.30, 14.00 Vezetett séta a Geológus Kertben

A két helyszínt Kővadászat köti össze, vagyis térkép alapján haladva feladatokat kell megoldani. A részvételt kis ajándékkal jutalmazzuk.
18.30-kor a Vármúzeumban "Óvakodj a mamuttól" beszabaduló kalandjáték, zseblámpával a sötét várban!

 

A kalandjátékon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu címen.

 


Őszi szemeszterével folytatódik a Múzeumi Szabadegyetem

Az első előadás időpontja: 2024. október 7. hétfő, 17 óra.
Helyszíne: Tatai Vár /Váralja utca 1-3./

 

„Ubi est Thesaurus tuus…” – Az Esterházy hercegek fraknói kincstára

Előadó: Dr. Pandur Ildikó főmuzeológus, MNMKK Iparművészeti Múzeum „Ubi est Thesaurus tuus, ibi est cor tuum” (Ahol a kincsed, ott a szíved is, Máté evangéliuma, 6:21.). A címben idézett sor nemcsak a kincstár egészére, hanem a képen látható műtárgyra is utal, ugyanis a fedél.

 

Az előadás ingyenes, külön regisztráció nem szükséges.

 

 


Tudományos Műhelyek Komárom-Esztergom vármegyében - konferencia a Tatai Várban

 

Az idei kétnapos konferencia ismét neves szakmai előadók bevonásával valósul meg.
Az előadások helyszíne: Tatai Vár, /Tata, Váralja utca 1-3./
Dátum: 2024. október 14. hétfő: 9:00-17:00 óra között 2024. október 15. kedd: 9:00-17:00 óra között.


A „Tudományos Műhelyek Komárom-Esztergom megyében” című konferenciát tizenegy évvel ezelőtt szervezte meg első ízben a tatai Kuny Domokos Múzeum. A cél az volt, hogy hiánypótlásként egy olyan szakmai fórumot hozzon létre és vezessen be a megyei hatókörű városi múzeumként működő intézmény, ami összefogja a megye területén lévő tudományos (kutató)intézményekben, így a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban zajló tudományos kutatásokat és azokat a kutatókat, akiknek kutatási szakterülete Komárom-Esztergom megye területére összpontosul.


A konferenciasorozat elindításakor alapvető szempont volt, hogy az intézmények közötti együttműködések alapjait megszilárdítsuk, s ennek már számos területen vannak gyakorlati eredményei is. Komárom-Esztergom megye területén több múzeum, levéltár, könyvtár működik, a vármegye pedig közel található Budapesthez. Több országos intézmény is folytat kutatásokat a régióban, melyekről részletesebb beszámolót nyújthatnak a tatai konferencián.


A cél kettős: megismertetni egymás kutatásait, bemutatni a legfrissebb eredményeket, valamint lehetőséget nyújtani bizonyos aktuális témakörök részletesebb elemzésére és kiemelésére, különböző évfordulók kapcsán.


Kutatási témáink és eredményeink megismerése ezáltal alapot teremthet a közös gondolkodásra, egyes kutatások terén különféle diszciplínák bevonására és további együttműködésekre. A konferencia szolgálja a közösségek erősítését, hiszen a közösség teremtő ereje a tudományok terén is nélkülözhetetlen az eredmények eléréséhez.


A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, Magyar Géniusz Program, néprajz, téma
2023-07-25 07:00