Moholy-Nagy képével gazdagodott a Magyar Nemzeti Galéria

GYARAPODÁS

MTI-MMO
2018-04-13 09:00

A New York-i Salgo Trust for Education nagylelkű adományozása révén a Magyar Nemzeti Galéria 20. századi Festészeti Gyűjteménye Moholy-Nagy László 1922-ben készült Architektur I / Konstrukció kék alapon című konstruktivista olajképével gazdagodott.

 

A magyar múzeumok avantgárd gyűjteményei sajnos nem bővelkednek Moholy-Nagy László műveiben. Magyarországon készült néhány korai olajképe és papíralapú kompozíciói elvétve megtalálhatók ugyan a hazai közgyűjteményekben, de a húszas évek után, Németországban, vagy Amerikában készült reprezentatív munkái hiányoznak a hazai kollekciókból.Ezért is kivételes a New York-i Salgo Trust for Education szenzációs felajánlása a budapesti Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galériának.


A 20. század legismertebb magyar képzőművészének remekműve a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű egyedi műtárgyadomány; ha a szabadpiacra kerülne, több milliárd forintot érne. Az alkotás komoly hiányt pótol: Moholy-Nagy László (1895-1946) 1919-es emigrációja utáni életművéből egy festményt sem őriztek eddig Magyarországon.
  

Ifj. Botár Olivér, a Salgo Trust for Education kurátora elmondása szerint az alkotást olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institute, az alapítvány azonban az MNG-t tartotta a legmegfelelőbb kiállítási helyének.


 Ennek oka egyrészt az volt, hogy Moholy-Nagy 1920 utáni korszakából nem volt fellelhető Magyarországon egyetlen festmény sem, másfelől ennek a munkának a rendkívüli művészettörténeti jelentősége indokolta a magyarországi adományozást. A konstruktivista kép hátoldalán néhány éve felfedeztek egy lemeszelt dadaista alkotást, a Vasútkép szántófölddel és a 3-as számmal elnevezésű kompozíciót.
Ez, valamint a képhez használt festék elemzése arra utal, hogy Moholy-Nagy 1921 végén készítette az Architektúra I-et, valószínűleg első konstruktivista festményeként. Moholy-Nagy László remekműve méltó helyre, az MNG avantgárd szekciójába kerül, Uitz Béla, Bortnyik Sándor és Tihanyi Lajos képei mellé.


 Nicholas M. Salgo magyar származású amerikai üzletember - 1983 és 1986 között az Egyesült Államok magyarországi nagykövete - 1991-ben hozta létre alapítványát azzal a céllal, hogy a 20. századi magyar képzőművészet értékeire a nemzetközi művészettörténet figyelmét is ráirányítsa. Moholy-Nagy László festményét 1988-ban vásárolta a Christie´s aukciósház árverésén.


Az április 12-ei képátadás kapcsán a Magyar Nemzeti Galéria szimpóziumot szervezett, a Szimpóziumot Böröcz András új munkája, A csirke mindig csirke marad című performansza zárta, melyet Moholy-Nagy László A tyúk mindig tyúk marad című filmforgatókönyve inspirált.

Moholy-Nagy írása Kurt Schwitters Auguste Bolte című művének egy motívuma alapján készült és a telehor című lapban jelent meg először (1936, 1-2 sz.).

 

A festményt mától tekinthetik meg a Nemzeti Galéria látogatói.

képzőművészet, kiadvány, látogató, múzeumpedagógia
2017-08-09 14:00
képzőművészet, gyarapodás, művészet, tárgy
2018-02-06 08:13

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00