EN facebook

Moctezuma tollkoronája: kreatív gerillaakció a Weltmuseum-ban

2022-03-20 16:00

Izgalmasan indult a 2022-es év a Weltmuseum Wienben (Bécsi Világmúzeum). Mexikói aktivisták „hekkelték” meg a bécsi intézmény audioguide-jait az állítólag II. Moctezuma azték uralkodó által viselt fejdísz visszaszolgáltatásáért. A gyarmatosítások alatt Európába került fejék hazajuttatását az osztrák hatóságok korábban - a mexikói kormány többszöri kérésére is - elutasították.

 

Sebastián Arrechedera dokumentumfilmesnek és Yosu Arangüena újságírónak néhány nap alatt sikerült becsempészniük a saját audioguide-jukat a bécsi múzeumba úgy, hogy a mosdókban cserélgették a készülékeket. Az intézménybe a mexikói állampolgárok számára a belépés ingyenes, egyfajta „kárpótlásként”. Az akció során körülbelül 50 audioguide-ot sikerült kicserélniük.

 

Sebastián Arrechedera és Yosu Arangüena © saját

 

Arangüena az El Confidencial lapnak így nyilatkozott: „Ha Moctzezuma nem megy Mexikóba, akkor Mexikó jön Moctezumához…Mivel nem lophattuk el az audioguide-okat, hiszen akkor meggyűlt volna a bajunk a hatóságokkal, saját audioguide-okat hoztunk magunkkal. Megvásároltuk az eszközöket és „odaajándékoztuk” a múzeumnak.”

 

Az eszközökön eredetileg II. Moctezuma azték uralkodó fejdíszéről voltak a múzeum által összeállított információk hallhatóak, melyeket Xokonoschtletl Gómora, a magát azték leszármazottnak valló aktivista 8 perces beszédét tartalmazókra cseréltek le. A becsempészett hanganyagon Gómora a korona Bécsbe kerülése kapcsán elmondja, hogy „a kontinens számos múzeumában, például Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Angliában és Németországban, kiállított különböző történelmi ereklyék csupán az európaiak fosztogatásának következtében láthatóak.”

 

A csere a múzeum mosdójában © saját

 

Gómora a rögzített monológjában hozzáteszi, hogy: „a Kopilli Ketzalli (a fejdísz azték neve) egy értékes királyi fejék, nem csupán egy mutatós tollkorona. Spirituális jelentősége van. Olyan, mint a pápai mitra (főpapi méltóságok által viselt püspöksüveg) ... A Hernán Cortés által feljegyzett történetben egy olyan uralkodóról beszél, aki leborult a lábai előtt, de az igazság az, hogy ez egy megszállás volt, amely egy egész civilizációt kiirtott.”

 

A feltételezhetően II. Moctezuma azték uralkodó által viselt fejdísz visszaszolgáltatására irányuló kérelmeket eddig Ausztria elutasította, arra hivatkozván, hogy a kényes tárgy nem bírná ki az utazás során fellépő rázkódásokat, és tönkre menne.

 

A Weltmuseum szóvivője szerint: „A mexikói del Instituto Nacional de Antropología e Historia (Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet) a Weltmuseummal közösen alapos kutatásokat végzett a fejdísz állapotmegőrzésével és történetével kapcsolatban. A mexikói-osztrák kutatások egyik legfontosabb eredménye, hogy a tárgy nem mozgatható, mivel a szállítás súlyos károkat okozna benne. S habár lépést tartunk a legújabb technológiai fejlesztésekkel, de jelenleg a technológia nem teszi lehetővé a fejdísz szállítását.”

 

 Az feltételezetten II. Moctezuma azték uralkodó által viselt fejdísz © Weltmuseum Vienna

 

Hogy az ereklye hogyan jutott el az európai kontinensre, máig tisztázatlan. Azonban a történészek azt feltételezik, hogy maga Moctezuma ajándékozta a spanyol hódítónak, Hernan Cortesnek, aki később elküldte V. Károly német-római császárnak. Azonban a mexikói kutató Daniel Salinas kutatásai ezt kétségbe vonják.

 

A Weltmuseum tisztában van a korona szimbolikus jelentésével: „Az audioguide-jainkat érintő „kulturális intervenció”-ra olyan izgalmas hozzászólásként tekintünk, amely az etnográfiával foglalkozó múzeumok posztkoloniális örökséget érintő vitájához kapcsolódik. A múzeum olyan aktív társadalmi, művészeti és politikai szereplők találkozóhelye kíván lenni, amely felhívja a figyelmet a társadalmi erőviszonyokra, egyenlőtlenségekre és a globális problémákra, továbbá a látogatók figyelmét fokozottan ráirányítja ezekre a kérdésekre” - mondta Jonathan Fine, a múzeum igazgatója.

 

Felhasznált források: falter.at, theartnewspaper.com, elconfidencial.com

Képek forrása: Joe Klamar, Sebastián Arrechedera és Yosu Arangüena, Weltmuseum Wien

 

 

kiállítás, látogató, múzeum, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy
2020-03-31 14:00
állományvédelem, arculat, gyász, helytörténet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia
2021-02-19 17:00
digitalizáció, gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 20:00