EN facebook

Mi folyik „Zárt ajtók mögött?” a Damjanich János Múzeumban?

KULISSZÁK MÖGÖTT

2020-03-18 07:00

Már régóta motoszkált a szolnoki Damjanich János Múzeum múzeumpedagógusainak fejében az a kérdés, hogy vajon az emberek tudják-e milyen munka zajlik egy múzeumban, hogyan dolgoznak az egyes szakterületek munkatársai?  - osztja meg gondolatait a programról Barláné Kulánda Krisztina, múzeumpedagógus. Elsősorban a fiatal generáció érdeklődését felkeltve, 2017-ben a Mozaik Múzeumtúra Roadshow részeként a múzeum munkatársainak egy része ellátogatott egy helyi iskolába. A Kérdezd a muzeológust! című rendhagyó órán a diákok múzeumi munkával kapcsolatos kérdéseire régész, történész, néprajzkutató és restaurátor szakemberek meséltek hivatásuk szépségeiről, azok árnyoldalairól, és az intézményünkben található kiállításokról.


A diákok téma iránti lelkesedése kapcsán 2018-ban kisfilmek forgatásába kezdtünk a múzeum munkatársairól. A felvételekben a különböző terület képviselői mesélik el, hogy ők miért az adott pályát választották, és hogyan zajlik a mindennapokban egy-egy munkafolyamat, amelyeket végeznek. Célunk az volt, hogy ezen bemutató kisfilmeken keresztül közelebb hozzuk a múzeum világát és az ott folyó munkát az emberekhez.

 

 

2019-ben a program részeként elkészült a „Zárt ajtók mögött” című utazó kiállítás, amely a múzeum világát, annak kiállítóhelyeit és az intézményben zajló tevékenységeket mutatja be. A kiállítás a filmekkel együtt ötvözi a projekt kiemelt célját: a nagyközönség megismerheti a Damjanich János Múzeumot és az ott dolgozók munkáját.

 

Méri Tibor történész a 2019 végén útjára indult iskolai vándorkiállítás címválasztását ismertette: a Zárt ajtók mögött címválasztása nem véletlen, hiszen témáját tekintve gazdag fotóanyaggal és rövid, de tömör leírásokkal próbál a múzeum kissé zárt világának kérdéseire választ adni a tárlat.
Hogy kerülhetnek be tárgyak, és hogy lesz belőlük műtárgy? Kik dolgoznak a múzeumban, és vajon mit csinálnaknap, mint nap egy múzeum falain belül és azon kívül?Mit értünk muzeológián és múzeumpedagógián? Milyen szerepet tölt be a Damjanich János Múzeum Szolnok város és a megye kulturális életében?


Reményeink szerint új utazó kiállításunk és a hozzá kidolgozott foglalkozás választ ad a kérdésekre.

 

2020 februárjától folyamatosan válnak elérhetővé a tárlathoz kapcsolódó rövid kisfilmek a múzeum YouTube csatornáján. A tudomány egyes területein dolgozó munkatársak bemutatása Gulyás Katalin történész, a Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztály vezetőjének gondolataival kezdődik. A sorozat második részében Dr. Gecse Annabella néprajzkutató, a Néprajzi osztály vezetője mutatja be a néprajzi munka sokszínűségét. A következő részben Dr. Kertész Róbert régész, történész a Szolnoki vár ásatásának helyszínéről jelentkezik hivatásának szépségeiről.

 

 

A program remélhetőleg erősíti az emberek érdeklődését a múzeumok iránt. Míg a fiatalok esetében hosszútávon akár a pályaválasztást is segíthetik a megosztott információk, rövidebb távon inkább a gyermekek téma iránti kíváncsiságának felkeltése és múzeumba történő rendszeres látogatásának kialakítása a cél. Mindezeket kiegészítik a  múzeumokban vagy iskolákban megtartott élményszerű múzeumpedagógiai foglalkozások.

 

A Pulszky Társaság által 1996-ban alapított Az Év Múzeuma címet a kiemelkedő szakmai és kiállítási eredményeiért két alkalommal is a szolnoki Damjanich János Múzeum kapta, először 1996-ban majd 2004-ben. Három alkalommal kapott múzeumpedagógiai nívódíjat a múzeum, a Tabán 24., a KépTárMutató és a HátTérKép programért. 2019-ben pedig a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott Múzeumpedagógiai különdíjban részesült az "ÚJRADIZÁJNOLVA" című élményszerű, gyakorlati ismeretátadási programnak köszönhetően.

 

 

 

A program során eddig megjelent néhány videó:

 


emlékezet, képzőművészet, kiállítás, látogató
2020-02-25 14:00
kiadvány, könyvbemutató, néprajz, tárgy
2019-10-21 17:00