EN facebook

Mert festeni jó! - Tenk László festőművész katalógusa

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-08-10 18:00

Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész 80. születésnapján Festeni mindig jó – Tenk 80 címmel nyílt időszaki kiállítás a Szolnoki Galériában. A jubileumi kiállítás alkalmából a művész kiadásában jelent meg a Mert festeni jó! című katalógus.

 

Tenk László festőművész, a T-ART Alapítvány elnöke a fővárosban él és alkot. Feleségével együtt 1990-ben hozták létre a T-ART Alapítványt. A hazai képzőművészeti kiállítások elismert kiállító művészeinek egyike, mintegy 100 egyéni tárlata valósult már meg. A Szolnoki Galériában 2023. augusztus 8-án nyílt kiállításának különlegessége, hogy kerek évfordulójának alkalmából, 80. születésnapján tárhatta ismét közönség elé elragadó alkotásait.

 

 

Az évszakok, napszakok és a természet váltakozása, a különféle városképek és a környezetéből kisétáló önarckép-figurák gyakori és izgalmas témái Tenk László festőművésznek. Az alkotó művészetét bemutató korábbi albumokban, katalógusokban elsősorban művészettörténészek által írt szakmai értékelések olvashatóak a művészről, a Festeni mindig jó - Tenk 80 című, Szolnoki Galériában 2023. augusztus 8. és szeptember 3. között megvalósuló kiállításhoz készült, 80 oldalas katalógus viszont sokkal inkább személyes hangvételű.

 

Az alkotó gondolatai mellett a lánya, Tenk Dóra meghitt, érzelmes visszaemlékezései révén ismerhetjük meg mélyebben édesapja gondolkodásmódját. A katalógus nemcsak apa és lánya, hanem művész és önismereti szakember közös munkája is.

 

Tenk Dóra kulturális menedzser bensőséges sorai a Mert festeni jó! című kiadványból:

 

„Aputól mindig önzetlen és gondoskodó szeretet kaptam, ami több festményén, azok szereplőinek arckifejezésén, gesztusában, mozdulatában is visszaköszön, például,ahogy Kristóf a vállára, nyakába veszi a gyermeket. Hiszek abban, hogy a szeretet, a gondoskodás, az együttérzés az, ami össze tudja tartani a világot, éppen ezért minden erőmmel azon vagyok, hogy meg tudjam őrizni és át tudjam adni az aputól kapott lángot, tüzet!”

 

 

A katalógus bemutatására kerekasztal-beszélgetés formájában 2023. augusztus 12-én, szombaton 14 órakor kerül sor a Szolnoki Galériában. Tenk László festőművész kiállítása 2023. szeptember 3-ig megtekinthető.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2023-08-03 16:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-02-09 07:00