EN facebook

AZ ÉLŐ GRAFIKA – Válogatás a T-Art Alapítvány gyűjteményéből Szolnokon

KIÁLLÍTÁS

2023-02-09 07:00

Kondor Béla, Szalay Lajos, Ágotha Margit, Rékassy Csaba, Verebes György… csak egy néhány név annak a 43 illusztris alkotónak a névsorából, akiknek műveivel mintegy három hónapon át találkozhatnak a Damjanich János Múzeum legújabb időszaki tárlatában, mely a T-Art Alapítvánnyal együttműködésben jön létre. A 2023. február 11-én 13 órakor nyíló kiállítás egészen május 14-ig várja a látogatókat.


A Damjanich János Múzeum 2022-ben együttműködési megállapodást kötött a T-Art Alapítvánnyal, melynek értelmében az alapítvány mintegy 600 tételből álló kortárs képzőművészeti gyűjteménye fokozatosan letéti anyagként a szolnoki múzeum gondozásába kerül. A megállapodás óta a letéti anyag tárolására kialakított raktári egységbe folyamatosan érkezik a T-Art kollekciója és megindult annak digitalizálása és szakszerű feldolgozása. Az együttműködés jegyében a gyűjtemény anyagát egy-egy tematika mentén kiállítások formájában is népszerűsítjük, ennek első állomása a T-Art muzeális értékű grafikáiból bemutatásra kerülő válogatás.

 

Kovács Péter: Roncs, 1996-97
vegyes technika, papír, 1000 x 700 mm, T-Art Gyűjtemény

 

Rékassy Csaba: Medea menekülése (Publius Ovidius Naso: Metamorphoses VII.), 1977

rézmetszet, papír, 195 x 195 mm, T-Art Gyűjtemény

 

A T-Art Alapítványt Tenk László Munkácsy-díjas festőművész és felesége, Tenk Zsóka gobelinszövő hozta létre 1990-ben azzal a céllal, hogy segítse a mai magyar képzőművészet hazai és külföldi megismertetését, a különböző művészeti ágak, valamint az alkotók és a művészettörténészek közötti kapcsolat elmélyítését, valamint a közönség ízlésformálására irányuló kezdeményezéseket. A T-Art Alapítvány több mint három évtized alatt a működési céljainak megvalósítását támogató művészek adományaiból jelentős kortárs képzőművészeti gyűjteményt hozott létre. Ennek darabjait a magyar kulturális örökség értékeiként őrzi, gondozza és biztosítja azoknak a közönséggel való kapcsolatát is.


Az alapítvány grafikai kollekciója a legnagyobb a gyűjtemény egészében: közel 300 darabból áll, jelentőségét tekintve is a legreprezentatívabb, és mára muzeális értékkel bír. Felöleli a 20. század második felének és a 2000-es évek első évtizedének szinte teljes hazai manuális képgrafika művészetét. Az Élő grafika című kiállítás a hazai grafikaművészet aranykorának számító 1960-as, 70-es évek legendás alakjaitól kezdve a műfaj ezredfordulóig terjedő nagy generációjának egyedi és sokszorosított grafikai lapjaiból mutat be műfajilag, stilárisan és technikailag is rendkívül sokrétű válogatást.

 

Muzsnay Ákos: Tanulmány VIII., 1991

színes rézkarc, papír, 600 x 500 mm, T-Art Gyűjtemény

 

Sulyok Gabriella: A sumér agyagtáblákhoz, 1992

tus, papír, 700 x 1000 mm, T-Art Gyűjtemény

 

A kiállításon szereplő művészek:


ÁGOTHA Margit, ALMÁSY Aladár, BANGA Ferenc, BENYÓ Ildikó, BUTAK András, DÚS László, ESZIK Alajos, GAÁL József, GÁCSI Mihály, GRUBER Béla, GYULAI Líviusz, KÁCSER László, KÁRPÁTI Tamás, KÉRI Imre, KONDOR Béla, KOVÁCS Imre, KOVÁCS Péter, KOVÁCS Tamás, LENGYEL Károly, LENKEY Zoltán, LÉVAI Ádám, LÓRÁNT János Demeter, MARACSKÓ Gabriella, MUZSNAY Ákos, NÁDAS Alexandra, NAGY Gábor, PÁSZTOR Gábor, RÁTKAI György, RÉKASSY Csaba, RÉKASSY Eszter, SULYOK Gabriella, SVÁBY Lajos, SZABÓ Vladimir, SZALAY Lajos, SZEMETHY Imre, TOPOR András, TULIPÁN László, VARGA Patricia Minerva, VÉGH András, VEREBES György, VILHELM Károly, VÍZI Tihamér, ZALA Tibor

 

 

 

Borítókép:

Vilhelm Károly: Szülőház, 1989
színes litográfia, papír, 635 x 910 mm, T-Art Gyűjtemény