EN facebook

Menedzserszemléletű főigazgató a zalaegerszegi múzeum élén

TÉMA

2023-09-03 16:00

Nyáron átalakult a zalaegerszegi múzeum szervezeti rendje, hiszen augusztus 1-jével a helyi közgyűlés megalakította a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát. Az intézmény vezetésével a Göcseji Múzeum eddigi igazgató-helyettesét, Havasi Bálintot bízta meg 2028. július 31-ig.

 

A Göcseji Múzeum ezentúl közvetlenül a főigazgató alatt működik részegységként, az eddigi igazgató - dr. Kostyál László - a tudományos igazgatói és a főigazgató-helyettesi posztot tölti be. A Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum tagintézményként működik egy-egy tagintézményvezető irányításával. Igaz, időközben pontosítani kellett a szervezeti rendet a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, de augusztus végére minden kérdésre pont került.

 

A polgármesteri indoklásban az szerepelt, hogy az elmúlt időszak fejlesztései miatt a múzeum kinőtte korábbi struktúráját, nagy szervezetté vált, és működtetése mindenképpen egy új típusú irányítást és kommunikációs feladatot igényel. A város első embere emlékeztetett arra, hogy az elmúlt néhány évben több mint 10 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, és továbbiak is tervben vannak. Nemcsak a Göcseji Múzeum újult meg és nyílt meg az Elődeink élete című új várostörténeti kiállítás, hanem megépült egy impozáns és modern épületszárny is, amit Mindszentyneumként ismer a közönség. A Göcseji Falumúzeumban pedig több mint 200 millió forintos beruházás valósult meg, amit követ még további fejlesztés.

 

 

Havasi Bálint főigazgató a múzeumi szerepek változása miatt az intézményt nem csupán a hagyományos értelemben vett kulturális javakat gyűjtő, feldolgozó és bemutató közgyűjtemények tartja, hanem kulturális és turisztikai szolgáltatónak is tekinti. Bármennyire furcsa kimondani, a múzeumok ma már versenyben állnak más piaci szereplőkkel a kultúrafogyasztók kegyeiért. Éppen ezért elengedhetetlen az, hogy a marketing és a menedzsment körét tovább bővítsék és erősítsék a munkatársak. A közösségi múzeum eszméje is nagyon fontos a főigazgatónak.

 

 

Folyamatosan keresi a helyi szakmai és civil közösségeket, hogy minél intenzívebb együttműködést tudjon kialakítani velük a múzeum. De a tervek között szerepel a kissé perifériára szorult kapcsolatok felelevenítése is. Zalaegerszegnek 14 testvárvárosa van, érdemes lenne néhány külföldi múzeummal felvenni a kapcsolatot, hiszen kiállításcsere vagy közös pályázat, esetleg konferencia is színesíthetné a kulturális kínálatot. Végezetül pedig fontosnak tartaná, ha a múzeumi közösség minél több helyszínen képviseltetné magát, és megkerülhetetlenül jelen lenne a város életében.

emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia
2022-12-17 07:00
Az év múzeuma, díj, látogató, múzeumtörténet, téma
2023-05-22 07:00
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00