EN facebook

Megújul a British Museum - avagy, a nagy tatarozás

Beruházás

2022-02-20 18:00

Újabb részletek derültek ki a British Múzeum épületének és kiállításainak közelgő nagyszabású átalakításáról. Az úgynevezett „Rosetta Projekt” keretében a londoni múzeum jelentős mértékben megújítja állandó tárlatait, valamint korszerűsíti 170 éves épületének leromlott szerkezetét és infrastruktúráját.

 

Bár a pontos költségvetés és az ütemterv még nem ismert, de a projekt várhatóan 1 milliárd fontba fog kerülni, mellyel az Egyesült Királyság eddigi legköltségesebb felújítási projektje lehet a kulturális szektorban. A terv megvalósításáért felelős George Osborne-ra az a feladat hárul az elkövetkezendő években, hogy magán- és állami forrásokból vegyesen teremtse elő a tőkét az átalakítás megvalósításra. 

 

Az állandó kiállítások megújítására a múzeum tavaly külön felvett egy kurátort, kinek feladata, hogy úgynevezett „British Múzeum Újragondolása” elnevezésű projekt keretében a múzeumi gyűjtemény kevésbé reprezentált – többek között az afrikai, óceániai és dél-amerikai - területeire nagyobb figyelmet fordítson. A kurátor feladata továbbá az állandó tárlatok új részeinek kialakítása, valamint a kísérleti projektek megvalósítása, tesztelés és fejlesztése. 

 

Mindezek mellett a „Rosetta Projekt” keretében sor kerül az intézmény közműveinek korszerűsítésére, beleértve a gépészeti, elektromos és vízvezeték-rendszerek cseréjét, javítva ezzel a múzeum energiafelhasználását.

 

Az izgalmas projekt nem titkolt célja, hogy az intézmény megújulásával a látogatói élményt javítsák. Mind a gyűjtemények reformálása, mind az infrastruktúra korszerűsítése lehetőséget biztosít, hogy az elkövetkezendő években a múzeum még szélesebb körben mutathassa be az emberiség történelmét tárlatain keresztül.

 

Forrás  és még több információ: Museums Association és Financial Times

Kép: Pixbay