EN facebook

A Tate Modern legyőzte a British Múzeumot

LÁTOGATÓSZÁM

2019-03-31 18:00

A Tate Modern lett a leglátogatottabb brit múzeum tavaly: kiállításait majdnem 5,9 millióan nézték meg, s ezzel átvette a vezetést a korábbi listavezető British Múzeumtól, ahol 5,8 millióan jártak.

 

A Tate Modern a Picasso- és a Modigliani-kiállítással aratott sikert a közönség körében, és a 2000-ben megnyílt múzeum először lett listavezető látogatószámát tekintve.

 

Londonon kívül a legnagyobb sikere 2018-ban a liverpooli World Múzeumnak volt, amelynek látogatottsága 111 százalékkal ugrott meg egy év alatt az ősi kínai agyagkatonákat bemutató kiállítás miatt. A legnépszerűbb brit látványosságok látogatószámát regisztráló Alva szervezet szerint a World Múzeumban tavaly 1,4 millió vendég fordult meg, közülük 610 ezren voltak kíváncsiak az agyagszobrokra. Az Alva listáján a World Múzeum a 23. helyet szerezte meg.

 

A Birminghami Múzeum és Művészeti Galéria egy dinoszaurusz, a Dippynek becézett Diplodoctus kiállításával ért el kiugró sikert: 38 százalékkal nőtt a látogatóinak száma és elérte a 832 ezer főt.

 

A BBC News beszámolója szerint a Dundee-ban épült új V&A múzeum is sikertörténet: a tavaly szeptemberi megnyitásától év végéig több mint 341 ezren keresték fel.

 

Bár a brit látványosságok iránti érdeklődés általában nőtt, néhány kültéri attrakció, köztük a Surrey-ben található RHS Garden Wisley látogatóinak száma több mint 70 ezerrel lett kevesebb, a szakértők szerint főleg a rossz időjárás miatt.