EN facebook

Megújul a Börtönkiállítás és a Cipóosztó ház az Egri Várban

BERUHÁZÁS

2019-07-30 07:00

Lehívásra került az az opciós tétel, amelynek köszönhetően 173 millió forintból újulhat meg a Börtönkiállítás és a Cipóosztó ház az Egri Várban. Az építmények rekonstrukciójára 133 millió forint, míg az eszközök beszerzésére és a kiállítás berendezésére további 40 millió forint áll rendelkezésre.

 

A Börtönkiállítás az 1986-ban nyitott meg, a kiállítást utoljára 1998-ban újították fel

 

A XVI. században a kanonokok házaiból, a cipóosztó házból és a pékségből, valamint egy nagyméretű magtárból álló épületsor állt a Palotaudvar nyugati oldalán. Mára már csak a házsor alatt húzódó pince maradt meg, melyben immár 33 éve a Börtönkiállítás látható, ahol a középkori Magyarország büntetési nemeit mutatjuk be.

A jelenlegi kiállítás első részében a megszégyenítéshez, testfenyítéshez, testcsonkításhoz használt eszközöket láthatunk, mint a pellengér (szégyenoszlop) vagy a különböző kalodák. A tárlat másik felében a középkori kivégzési nemeket és eszközeit mutatjuk be.

 

A látogatók körében rendkívül népszerű Börtönkiállítás felújítása az alábbi attrakciós fejlesztéseket tartalmazza majd:

A kiállított tárgyak meghagyásával új installáció készül, melyet élethű panoptikumi bábuk egészítenek ki, hogy még inkább átérezhető legyen a korabeli ítélkezések borzalma. A kiállítás installációjában, tervezett enteriőrjeiben, tabló- és képanyagában, rekonstrukcióiban összességében a 14-18. század, de különösen a 16-18. század (büntetőjogi) viszonyait, épített környezetét, anyagi kultúráját tervezzük bemutatni.

A tervezett koncepció elgondolása alapján a kiállítás 8 tematikus egységre tagolódik. A 8 egység a látogatót végigviszi azokon a stációkon, amelybe egy korabeli polgár, akarva-akaratlanul kerülhetett: az elkövetett bűnöktől a tárgyaláson keresztül a különböző enyhébb és súlyosabb, akár a halálos büntető szankciókig. A kiállítást a bűnökről és következményeikről szóló rövidfilmek, érintőképernyős játékok és tapintható eszközök teszik még izgalmasabbá.

 

A kiállítás az eredeti használathoz is illeszkedik, majd hiszen a pince a török hódoltság idején – Evlia Cselebi és Simplicissimus leírása szerint is – vélhetően börtönként funkcionált.

Maga a kiállítás helyszíne, a Cipóosztó ház alatti pince is felújításra kerül:

Megerősítik a pince boltozatát, valamint a helység egy utólagos szigetelést kap, mely a talajnedvesség ellen véd majd. A jelenlegi középső hosszfal elbontásra kerül, a padlószintben található különbséget kiegyenlítik, így egy egységes kiállítóteret kapunk majd. A pinceklíma és a funkció figyelembevételével a kiállításhoz megfelelő világítástechnika kerül kialakításra.

 

 

Középkori látványkonyhát alakítanak ki a Cipóosztó házban

 

A Börtönkiállítás és a Dobó-bástya mellett található romos falakkal tarkított területen helyezkedett el a XVI. században a Cipóosztó ház.

A most megvalósításra kerülő projekt során a Cipóosztó ház maradványai fölé védőépület kerül, benne a helyszín eredeti funkcióját bemutató középkori látványpékséget, látványkonyhát és étkezőhelyet alakítunk ki.

 

A tervezett fejlesztés célja, hogy eredeti helyszínen, korhű eszközök, berendezési tárgyak másolataival a korszakra jellemző ételeket készíthessünk el, így a látogatók megtapasztalhatják a korszakra jellemző miliőt. A konyha/sütőház egész évben berendezett enteriőrként funkcionál és tárlatvezetéssel is bejárható lesz majd, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb bemutatók, gasztronómiai rendezvények helyszíneként is szolgálhat.

 

A Cipóosztó házban kialakított tűzpadka és a kemence használatával olyan hangulatot szeretnénk teremteni, mely mindenki számára átélhetővé teheti a 16-17. század mindennapjait, megtapasztalhatják a korabeli ételkészítés fortélyait.

A Cipóosztó ház fedett terei a foglalkozásokon kívül nagymértékben javítják az általános látogatói komfortérzetet is, továbbá rendezvények ideális helyszíneként is szolgálhat majd.

 

A beruházás során kialakítanak egy fa szerkezetű, cseréptetős védőépületet, a meglévő műrom falakat kijavítják. A látványkonyhában egy működőképes középkori kemence rekonstrukciója is elkészül, a konyha korabeli berendezéseivel együtt.

 

programajánló
2019-07-18 12:20
iparművészet, kiállítás, tárgy, történelem
2017-08-26 08:31