EN facebook

Megnyitotta kapuit a Fejedelmi Kincstár a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeumban

FEJLESZTÉS

2021-07-05 20:00

Megnyílt a Bocskai fejedelem koronájának nemes és hiteles másolatát bemutató kincstár. 2021. június 26-án délelőtt ünnepélyes keretek között felavatták a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum legújabb attrakcióját, a Fejedelmi Kincstárat, amely a Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. Az új múzeumegység a hajdúkat Szoboszlóra telepítő, és a magyarság egyetlen győztes szabadságharcát vezető Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket. Az új kiállításban megtekinthető az uralkodó koronájának és jogarának nemes és hiteles másolata.

 

A turisztikai szempontból is jelentős fejlesztés egy 7 éves projekt eredménye. A 160 millió forintból megvalósuló beruházás során közel százan dolgoztak azon, hogy felépüljön a múzeum új, 200 m2-es épületszárnya, és elkészüljön a Bocskai-korona és -jogar nemes és hiteles másolata, s az ezeket bemutató kiállítás. A projekt Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Bocskai István Múzeum együttműködésében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg.

 

Nemzetközi kultúrdiplomáciai sikernek számít, hogy olyan európai hírű intézmények, mint a bécsi Kunsthistorisches Museum, engedélyezték a Bocskai István Múzeum számára a műkincsek lemásolását. A koronamásolatot Dr. Takács József ötvösmester, gemmológus vezetésével az ötvösszakma különböző területeit képviselő 20 szakember több, mint 2 évig készítette. A Bocskai-korona, a „Hajdúk Szent Koronája” igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után, 1610-ben Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja. Az értékes műkincs másolata azonban immáron megtekinthető a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstárában.


A kincstáravató ünnepélyen beszédet mondott Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló város polgármestere és Dr. Bihari-Horváth László, a Bocskai István Múzeum igazgatója. Az ünnepélyes szalagátvágást követően tárlatvezetést tartott Dr. Takács József, a Bocskai-korona és -jogar nemes és hiteles másolatait elkészítő ötvösmester.



A képen balról jobbra: Dr. Bihari-Horváth László, Czeglédi Gyula, Oláh Gábor, Pajna Zoltán és Dr. Takács József


A megnyitót kővetően a Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a kiállítás. Hatalmas érdeklődés övezte az esti programokat, amelyeken közel 2000 fő vett részt.

 


Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató tart tárlatvezetést

 

A rendhagyó tárlatvezetések mellett, a látogatók kipróbálhatták a Trabant-vezetés élményét, magukra ölthették a ’70-es, 80-as évek legnépszerűbb ruhadarabjait, „Szelfizhettek Bocskaival”, a Bethlen Gábor hagyományőrség jóvoltából megismerkedhettek a hajdúk korabeli életmódjával, fegyvereikkel, viseletükkel, emellett a gyerkőcök elkészíthették saját Bocskai-koronájukat. Az est végén egy élő zenés koncerten felcsendültek a legismertebb retró slágerek. A járvány alatti zárva tartás óta most először szervezett rendezvényt a múzeum, melyen a helyi közösség újra együtt lehetett, míg sok turista először járt a múzeumban.

 

 

A  új állandó kiállítás minden héten keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között tekinthető meg. A felnőtt jegy 1.200 Ft, a diák és nyugdíjas 600 Ft. A belépőjeggyel a Fejedelmi Kincstáron kívül megtekinthető a megújult retró-kiállítás, a nemzetközi modern művészeti tárlat, az állandó néprajzi és helytörténeti kiállítás. Bővebb információk a múzeum Facebook oldalán.


A Bocskai-korona másolatának elkészítését bemutató kisfilm: 

 

kiállítás, Múzeumok Éjszakája, tárgy
2017-06-22 07:40
Az év múzeuma, helytörténet, kiállítás, múzeumpedagógia, néprajz, Pulszky Társaság
2021-06-04 17:00