EN facebook

Megnyitotta ajtaját a Zempléni Természettár

FEJLESZTÉS

2020-10-15 07:00

A Zemplén területére jellemző állatvilágot bemutató új természettudományi látványtár és korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztató került kialakításra a Kazinczy Ferenc Múzeumban. A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi tagintézményében a fejlesztés pályázati úton, az EFOP támogatásával valósult meg.

 

A természettudományi látvány- és tanulmánytár, valamint múzeumpedagógiai helyiség kialakításával a cél a Kazinczy Ferenc Múzeum közoktatást támogató tevékenységének bővítése volt: a korábban ki nem állított gyűjteményi anyag tudományos és ismeretterjesztő feldolgozásával az új tér a műtárgyak széleskörű hasznosítását szolgálja. A két tevékenységtípus kombinálásával olyan, iskolai csoportok befogadására is alkalmas foglalkoztató került kialakításra, amely megfelel a közönségfogadást szolgáló infrastrukturális igényeknek.


A korábban kihasználatlan gépészeti és raktárhelyiségből a múzeumpedagógusok álma lett:a korszerű, iskola- és környezetbarát szemlélettel kiépített oktatóteremben differenciált ismeretközvetítés valósítható meg az egyes korosztályoknak megfelelő módszerekkel.A közel 31 négyzetméteren látványtári vitrinek, foglalkoztató és szemléltető eszközök tárolására alkalmas szekrények, könyves és sarokpolcok, foglalkoztató asztalok és székek kerültek beszerelésre.

 

A vitrinekben elfoglalták helyüket a Zemplén területére jellemző állatok preparátumai, melyek eddig éveken keresztül a gyűjteményi raktár mélyén tengődtek, a fiókokban pedig újonnan létesített rovardobozok tárják az érdeklődők elé a környék rovarvilágát.

 

 

A foglalkozásokhoz, kézműves programokhoz szükséges kellékek a teremben rendszerezve kaptak helyet, a projekt keretében beszerzésre került infokommunikációs (IKT) eszközök pedig lehetővé teszik, hogy a kivetítővel egybeépített mikroszkópi kamerák segítségével mikroszkopikus élőlényeket is be lehessen mutatni. Az előtérben a ruhatár mellett teakonyha került kialakításra, mely tematikus programok során gyógynövényteák készítésére is alkalmas.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum A múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései tárgyú felhívásra adta be pályázatát még 2016-ban, mely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával valósult meg az intézmény sátoraljaújhelyi filiáléjában, nettó több mint 42 millió forintos összeg felhasználásával. A Zempléni Természettár 2020. szeptemberétől várja a foglalkozásra érkező tanulókat, oktatókat és minden kíváncsi érdeklődőt.

 

A projekt célja a múzeum közoktatást támogató tevékenységének bővítése volt: a korábban ki nem állított gyűjteményi anyag tudományos és ismeretterjesztő feldolgozásával a tér a műtárgyak széleskörű hasznosítását szolgálja. A környezetbarát szemlélettel kialakított, iskolai csoportok befogadására is alkalmas térben differenciált ismeretközvetítés valósítható meg az egyes korosztályoknak megfelelő módszerekkel - olyan korszerű foglalkoztató és szemléltető eszközök kaptak benne helyet, mint mikroszkópi kamerák, a környék állatvilágát bemutató látványtári vitrinek és rovardobozok, valamint egy gyógynövényteák készítésére is alkalmas teakonyha.

állományvédelem, látogató, muzeológia, műhely, néprajz, pályázat
2020-09-02 07:00
bővítés, kiállítás
2018-10-26 08:00
arculat, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2019-11-20 18:00