EN facebook

Megnyílt Európa legnagyobb beporzótárlata a Természettudományi Múzeumban - 3D-nyomtatással készült, személyautó nagyságú méh is várja a látogatókat

KIÁLLÍTÁS

A kontinensen is páratlan kiállítást rendezett be a Magyar Természettudományi Múzeumban a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, hogy felhívják a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására, és annak szinte felbecsülhetetlen következményeire. A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméhmunkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését.

 

Apiterápiásház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú ,virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt célcsoportja az iskolás korosztály, akik akár egy interaktív biológia óra keretében, modern, multimédiás környezetben ismerhetik meg a beporzók világát.


Kétszázötven négyzetméteres kiállítási területen nyílt meg a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi gyűjteményében a Tehetsz méh többet! – Zümmögés a múzeumban című tárlat, amely interaktívan ismerteti a beporzók munkáját a virágtól a kaptárig.

 

A kiállítás középpontjában a beporzók állnak, vagyis nemcsak a mindenki által ismert háziméhek, hanem a vadon élőbeporzók szerepét is hangsúlyozzák a szervezők. Kétszáz négyzetméternyi felületen olyan, sokak számára ismeretlen, de az élővilágban helyettesíthetetlen rovarok is figyelmet kapnak, mint a déli papírdarázs, a bundásbogár, a fagyalszender vagy az ékfoltos zengőlégy. A kaptár felépítését pedig nemcsak képernyőkről, hanem egy üvegfalú bemutatókaptárról is megismerhetik a látogatók.

 


„Egy olyan kiállítás létrehozására törekedtünk, amely a legmodernebb vizuális eszközök és valódi preparátumok, interaktív állomások segítségével a fiatalok érdeklődését is felkelti, de ugyanúgy tanulságos minden korosztály számára. A koncepcióról és a látványvilágról egyeztettünk a kanadai Ontario Science Centre-rel is, amely külföldön élen jár a hasonló nagyszabású tárlatok kiépítésében”– mondta Bernert Zsolt, a Magyar Természettudomány Múzeum főigazgatója.


„Az agrárgazdaság számára és a mindennapi életünkben is beláthatatlan következményekkel járna, ha kipusztulnának a beporzók, hiszen pótolhatatlan a szerepük az élelmiszer-termelésben. A Tehetsz méh többet! programmalaz elmúlt két évben mintegy ötmillió emberhez jutott el az üzenet, hogy tennünk kell a beporzók világméretű pusztulása ellen. A most megnyílt kiállítással még több emberben tudatosíthatjuk, hogy saját érdekünk együtt élni a beporzókkal” – tette hozzá Vida József, a program alapítója.

 


Nincs alternatívája a méhek munkájának

 

A kiállítás első része a különböző beporzók életére, munkájára és a természetben betöltött szerepére fókuszál, központi eleme egy személyautó nagyságú, 3D-nyomtatással is készült, virágport szállító méh és egy számítógép-vezérelt méh. A tárlat második része pedig átfogó képet ad a méhészetről és a méhészeti eszközök, kaptárak fejlődéséről, a mézkészítés folyamatáról, valamint bemutatja a beporzók növénytermesztésben és élelmezésben betöltött pótolhatatlan szerepét. A növényi alapú élelmiszerek hetven százalékának előállításához ugyanis szükség van a beporzók munkájára, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek. Számítások szerint világszinten több mint 30 billió dollárra tehető évente a beporzók munkájának értéke. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a beporzók, főként a méhek és a lepkék több mint 40 százalékát fenyegeti a kihalás.

 


„A beporzók ökológiai fontosságával és a méhészeti ágazat jelentőségével a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében, a World Conservation Forumon belül is foglalkoztunk. A Tehetsz méh többet! program bemutatkozott a világkiállítás A pavilonjában, a Takarékbank standján is. Az interaktív és edukatív tárlat segítségével a Fátyol Iskolaprogram keretében több mint 60 ezer gyermek ismerkedhetett meg a beporzók világával” – mondta dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.


„Jól mutatja a beporzók helyettesíthetetlen szerepét, hogy csak az Egyesült Államok élelmiszer-termelését évente 15 milliárd dolláros kár érné, ha a méhek eltűnnének. Ott a gazdák egy év alatt már most 2 milliárd dollárt fizettek ki a méhészeknek, hogy átmenetileg méheket telepítsenek a földjükre. Magyarországon szerencsére még nem ilyen rossz a helyzet, de a mezőgazdasági és ökoterületek beporzása egyre inkább a méhészektől függ” – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.


A tárlaton a rovarok szemén keresztül is láthatnak a vendégek, a kiállítás szemlélteti a méhek és az emberek vizuális érzékelése közti különbségeket, valamint foglalkozik az apiterápiával, a méhészeti termékek évezredekre visszanyúló gyógyászati felhasználásával is. A kiállítás végén ezért egy apiterápiásházatis kipróbálhatnaka látogatók, amely élethű mása egy valódi kaptárlevegős szobának.A tárlat egyik különlegessége, hogy a bemutatótérhez vezető folyosót egy éviga Tehetsz méh többet! kampány óvodai rajzpályázatára érkezett mintegy 6300 rajz díszíti havi váltásban, amelyeket 6 ország 468 településének 707 óvodájából küldtek be. A pályázaton a gyerekek saját eszközeikkel mutathatták meg, miért fontosak életükben a méhek. A kiállítótérben a verseny fődíjas és különdíjas alkotásai láthatók.


„Ez a kiállítás mindenkinek és mindenkihez szól, de az iskolásokhoz különösképpen, hiszen az ő életükre még nagyobb hatást gyakorolnak a jelenlegi természeti folyamatok, mint a miénkre. Ezért őket már most be kell vonnunk a probléma megoldásába, így tudjuk felkészíteni a diákokat, és rajtuk keresztül családjukat is arra, hogy mit tudnak tenni abeporzók fennmaradásáért” – mondta Rúzsa Magdi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete.

 

 

A Tehetsz méh többet! komplex fenntarthatósági kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-termelésben pótolhatatlan szerepet betöltő, pusztulófélben lévőbeporzók ökológiai fontosságára, javítsa a mintegy húszezer méhész-család megélhetését biztosító magyar méhészeti ágazat gazdasági helyzetét és versenyképességét, illetve ösztönözze a hazai mézfogyasztást, és ezáltal segítse az emberek egészségének védelmét. A programot 2020-ban indította el a Takarékbank, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a PressinformPR-ügynökség és a Pannon Értéktár pedig megtervezte és bonyolítja.

 

A program edukációs kiadványokkal, interaktív kiállításokkal, médiaesemények szervezésével, aktív médiajelenléttel biztosítja, hogy a társadalomban és a gazdasági szereplőkben tudatosodjon, lépni kell a beporzók védelmében. A kampány mindenkit megszólít, egyes társadalmi csoportokat kiemelten. Erre példa az óvodásoknak szóló mesekönyv a hozzá tartozó színezőfüzetekkel vagy az a hazai piacról eddig hiányzó, elsősorban a fiatal felnőtt korosztályt megszólító, a fenntartható fejlődést támogató lakossági bankszámlacsomag, amely a környezetbarát digitális bankolást helyezi előtérbe, és amelynél a kártyás vásárlások összegének kéttized százalékát automatikusan a méhészek támogatására fordítják.

 

A Tehetsz méh többet! kampány a Nemzetközi PR Szövetség 2021-es regionális versenyén első helyezést ért el az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában, emellett az év négy legjobb kelet-európai kommunikációs programja közé is beválasztották. A program ezen túl a legrangosabb hazai díjakból is elnyert kettőt tavaly: a CSR Hungary Díj 2021 „A legjobb környezeti felelősségvállalásért” kategóriáját, valamint a Good Doing CSR Award környezeti ügyek különdíját.

 A Magyar Természettudományi Múzeum a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi és embertani gyűjteménye. Gyűjti, kutatja és bemutatja a biológiai sokféleség, a földtani örökség és a történeti embertan tárgyi emlékeit. Elkötelezett a környezettudatos szemléletmód kialakítása mellett. A 1980-as évek óta minden tudományos részlege részt vesz kutatók és pedagógusok képzésében, továbbképzésében. 2011-ben elnyerte Az év múzeuma címet, 2020-ban megkapta a Családbarát Múzeum díjat is, amellyel a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító intézményeket tüntetnek ki.


A múzeum a szakmailag naprakész állandó és időszaki kiállításain túl egyéb közönségcsalogató programokat is kínál látogatói számára.

 

 

Fotók: Tehetsz méh többet! / Kaszás Gergely

 

kiállítás, látogató, #muzeumokajovoert, műhely, néprajz, téma, természet, természettudomány
2022-03-25 11:00
Beporzók napja, látogató, múzeumpedagógia, programajánló, természet
2022-03-01 20:00