EN facebook

Megnyílt az MNB 100 - Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum a Magyar Nemzeti Bank centenáriuma előtt

TÉMA

2024-04-27 16:00

Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel 2024. április 26-án új időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban. A dátumválasztás nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba.

 

Egyedi, informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák-Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, feladatköreit. Bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait. Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékérem-tervek kerülnek karnyújtásnyira a látogatóktól.

 

Az időszaki kiállítás, mely regisztráció nélkül ingyenesen látogatható, kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti események bemutatásával, digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek felhasználásával ragadja meg a látogatókfigyelmét.

 

 

 

A 2024. december 30-ig látogatható tárlat remek kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról. Betekintést nyerhetünk az Elnöki Irodába, meg lehet tekinteni egy korabeli bankfiókot, ahogyan a Szabadság téri székház makettjét is.

 

 

 

Április 26. más tekintetben is fontos dátum. Ekkor indult el az MNB 100 országos kvízverseny. A versenyen középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat. A fél éven át tartó vetélkedő kérdései döntően a jegybank történetéhez kapcsolódnak gazdasági és pénzügyi kérdésekkel kiegészülve. A verseny során összesen 100 nyereményt vihetnek haza a diákok. Míg az adott kvízt kitöltő játékosok között havonta értékes tárgyi nyeremények találnak gazdára, aki pedig 6 hónapon keresztül részt vesz és kitölti az összes kvízt, fődíjként akár egy Apple iPad-et is hazavihet.

 

További információ a kvízversenyről az mnb100.penziranytu.hu oldalon érhető el.

 

 

Az év kiállítása, kiállítás, Pulszky Társaság, technika
2022-11-01 16:00
díj, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, téma
2023-09-18 16:00