EN facebook

Megnyílt a SISI – Királyné feketén-fehéren kiállítás Szombathelyen

KIÁLLÍTÁS

2022-03-24 18:00

Vállalkozhatunk-e arra, hogy egy történelmi alakot, vagy akárcsak egy kortársunkat bemutassunk teljes valójában, feketén-fehéren? Biztosan nem. Minden ember összetett, bonyolult lélek, megismerésére csupán csak törekedhetünk. Különösen így van ez a magyarok szeretve tisztelt királynéjának, Erzsébetnek az esetében.

 

Rejtélyes, már-már legendás alakja annak ellenére sok titkot rejt, hogy már életében is nagy figyelem és érdeklődés övezte. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum nagysikerű szegedi kiállítása után most a Savaria Múzeum vállalkozik arra, hogy Sisi alakját közelebb hozza a látogatókhoz és tovább árnyalja a történelmi tanulmányok és a popkultúra nyomán megismert képet.

 

kiállítás eredeti műtárgyak és a halála napján viselt ruhaderék hiteles másolata segítségével igyekszik Sisi eseménydús életének és öntörvényű személyiségének változatos jellemzőit bemutatni. A tárlat újraalkotásakor a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából is válogathattak a kurátorok. Fontos szempont volt, hogy a társasági életben, Erzsébet emlékének őrzésében és a jótékonykodásban is nagy szerepet vállaló helyi arisztokrácia hölgyeit is közelebb hozza a kiállítás a látogatókhoz.

 

 

A fekete-fehér ellentétpár nemcsak Sisi ruhatárának kedvelt színeit hangsúlyozza, hanem a mindannyiunk életét kísérő érzelmekre is reflektál. Élet és halál, öröm és bánat, szépség és elmúlás, diadal és kudarc együtt jelenik meg a kiállításban.


A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható.

 

digitalizáció, gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, téma, virtuális
2022-02-21 19:30
gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, tárgy
2021-03-20 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, muzeológia, történelem
2021-07-07 12:00