EN facebook

Megnyílt a régió legjelentősebb dizájn kiállítása, a Határtalan Design a Kiscelli Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2021-10-18 07:00

A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design / Design Without Borders (DWB) kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat. A közel két hónapos nyitva tartás alatt idén 16 ország több mint 160 alkotójának tárgyai mutatkoznak be.

 

A válogatásban világhírű dizájnerek és fiatal tehetségek progresszív projektjei mellett a Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvései is helyet kaptak. Idén ismét megvalósul a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION, és negyedik alkalommal láthatnak az érdeklődők egy izgalmas szelekciót hazai és nemzetközi kortárs ékszertervezők munkáiból.

 

A projekt a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, a neve a kezdeményezés nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak közötti kapcsolatokra is reflektál. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik a középpontba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle területek – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókra helyezi a hangsúlyt, de kiemeli a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepének és a hálózatépítésnek a jelentőségét is.

 

Idén olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervező iskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak. A kiállításon az idén márciusban nagy sikert aratott, több nemzetközi oldalon is bemutatott DWB VLOG filmjeit is vetítik majd.

 


Az eseményhez kapcsolódóan idén október 9-én hatodik ízben adták át a Határtalan Design Díjat. Az egyre rangosabb elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a tárgykultúra kulturális és gazdasági hatására, a mecenatúra jelentőségére.
Tárgy kategóriában a lengyel KABO & PYDO innovatív, hajlított drót-szegmensekből készülő lámpacsaládját ismerték el, nyereményük 400.000 Ft, amelyet a Budapest Brand Nonprofit Zrt. ajánlott fel.


Az ékszer kategóriában két díjat is kiadtak: Biró Zsófia Gizella a feltörekvő tervezők között bizonyult a legjobbnak, munkáját a Horváth Alapítvány vásárolta meg, míg a meghatározó tervezők közül az osztrák Susanne Hammer alkotása Spengler Katalin gyűjteményét gazdagítja majd.

 

Textil kategóriában Zimonyi Gwendolin a MOME Divat-és textiltervezés MA szakos hallgatója nyerte el a Laguna Lakástextil Nagykereskedés 200.000 forintos támogatását. A tervező új nézőpontból közelítette meg a fény, a tükröződő felületek, valamint a mintatervezés és a vizualitás kapcsolatát.

 

A kiállításhoz nemzetközi online szakmai találkozók, prezentációk kapcsolódnak, az összművészetiséget pedig a tárlatvezetéseken látható, illetve hallható kortárs komolyzenei és kortárs táncművészeti programok erősítik.

 

Alapító kurátorok: Szigeti Szilvia, Radnóti Tamás

 

Honlap

 
Facebook

 

Instagram

 

YouTube

 

2021. október 10. – november 28.
Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

 

A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg a Budapest Design Week programsorozat része.

Az év múzeuma, design, képzőművészet, múzeum, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2021-06-02 17:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-11-27 16:00