EN facebook

Az év múzeuma 2021 esélyese: a Budapest Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma

AÉM 2021

2021-06-02 17:00

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján adják át Az év múzeuma díjat. Az évente meghirdetett díjat idén is két kategóriában adja ki a Pulszky Társaság. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek, a „kis múzeumok” versenyében a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepelnek. A Ludwig Múzeumban rendezendő díjátadó különösen izgalmasnak ígérkezik azért is, hisz az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket.

Most ismerjük meg közelebbről a „kis múzeumok” kategóriából a Kiscelli Múzeumot!

 

 

A Kiscelli Múzeum a Budapesti Történeti Múzeum egyik tagintézményeként működik, és további két részre osztható, Újkori Várostörténeti Főosztályra és a Fővárosi Képtárra. Az előbbi a főváros 18-21. századi történetének tárgyi és írásos emlékeit gyűjti, dolgozza fel és mutatja be. Az utóbbi pedig fővárosi és országos jelentőségű képzőművészeti alkotásokat gyűjt, őriz meg, állít ki szintén a 18-21. századi időszakból.

 

A múzeum főépülete a III. kerületben található. Az épület sajátossága, hogy eredetileg a 18. században kolostornak épült. A bécsi származású tulajdonos, Schmidt Miksa 1935-ös végrendelete szerint, a kiscelli kastély ma az 1887-ben tanácsi határozattal létrehozott Fővárosi Múzeum várostörténeti, illetve képzőművészeti gyűjteményeinek otthona. A Kiscelli Múzeum mai struktúrája 1973-ban jött létre, amikoris a képzőművészeti és várostörténeti gyűjteményeket különválasztották. Előtte a Fővárosi, később 1936-tól Székesfővárosi Történeti Múzeum, majd 1951-től utódja, a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményeit együttesen mutatták be a Kiscelli műemléképületben.

 

  

Épületvezetés az Óbudai Kult.Éjen, 2020 


Az épület súlyos károkat szenvedett az 1945-ös budapesti ostrom időszakában, több műtárgy megsérült, elveszett, vagy egész egyszerűen elpusztult. 1948-ig műemléki helyreállítása zajlott, azt követően pedig ideiglenes kiállításokkal várta vendégeit a múzeum. 1951-ben megnyitotta első állandó várostörténeti kiállítását.


A múzeum életében hatalmas mérföldkőnek számít a romtemplom kiállítótérré alakítása, amely 1989-től kortárs művészeti kiállításoknak, majd a 2000-es évektől rendszeresen várostörténeti időszaki kiállításoknak szolgál színhelyéül.

 


Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében, 2020

 

Egyik legfontosabb kiállítási tárgyuk, a Tüdős Klára által a Corvin áruház számára tervezett magyaros női díszöltözet. Az öltözet egy ruhaderékból, szoknyából, kötényből és egy főkötőből áll. Tüdős Klára a magyar divattervezés egyik legkiemelkedőbb alakjaként él a köztudatban. A debreceni születésű művésznő, az Országos Magyar Királyi Iparművészeti iskola elvégzése után az Operaház jelmezkivitelező műhelyét vezette. Sikerét az 1933-ban Ferenczy Ferenc kezdeményezésére kiírt pályázatok hozták meg. Titka a nemzetközi és a magyar stílus ötvözése volt. 1937 után a szalonját hazaiak és külföldiek egyaránt látogatták. 1938-ban pedig bemutatót rendezett az Operaházban, ahol ruháit az előkelő pesti társaság hölgyei viselték életképszerű helyzetekben. A bemutató magyaros tematikát követett.

 


 Tüdős Klára főkötője


A 20. század elején még nem tűntek el teljesen a nemesi viseletek, így Tüdős Klára megrendelésre is készített női díszruhákat, melyeket leginkább politikai eseményeken, családi ünnepeken és esküvőkön hordtak. Ezeknek a mintás selyemszöveteknek a tervezését és elkészítését gyakran maga Tüdős abszolválta. A ruhák jellemzően a színek harmóniáját keresik, és igyekeztek kihasználni a hernyóselyem adottságait.

 

 

A ruhában levő címke felirata „Corvin Budapest – Tüdős Klára terve”, mivel a tervezőnő 1940 végétől az áruház magyaros nőiruha-osztályának vezetője lett, és szalonját is oda helyezte át

 

A női díszöltözet mellett olyan tárgyakat tudhat magáénak a Kiscelli Múzeum, mint a skót születésű Clark Ádám wolverhamptoni teáskannája 1850-ből, a Lánchíd építésének időszakából; Rippl-Rónai József: Fivéreim, Lajos és Ödön című 1918-as festménye vagy Bachruch Károly: Budapest főváros hódoló felirata I. Ferenc József királynak, melyet az 1848. áprilisi törvények szentesítésének ötvenedik évfordulója kapcsán készített.

 

 Clark Ádám teáskannája, az elengedhetetlen skót eszköz

 


 Ripl-Rónai József: Fivéreim, Lajos és Ödön

 


Bachruch Károly: Budapest főváros hódoló felirata,


A 2020-as év viszontagságai mindenkit megviseltek, a múzeumokat sem kímélték a korlátozások. A Kiscelli Múzeum azonban úgy döntött, a lehető legjobb módon használja ki az adott lehetőségeket. A tavaszi karantén idején felépítette a Testkép - Akt a kortárs magyar fotográfiában tárlatot. Emellett szeptemberig látogatható volt két másik kiállításuk is, a nagysikerű Ragyogj! Divat és csillogás, amellyel rekord mennyiségű látogatót vonzott magához a múzeum, és a Templomtéren nyílt Határtalan design című kiállítás. A kényszerű zárva tartás idején is folyt a munka. Amíg a kapuk zárva maradtak a látogatók előtt, az intézmény a belső feldolgozás, revíziózás, alapfokú tisztítási és takarítási munkák elvégzésére fektette a hangsúlyt. A munkálatokban a teremőrök is részt vettek, így ők is aktívak maradhattak az egyébként passzívnak számító időszakban.

 


Ragyogj! Divat és csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében, 2019-2020


Az elmúlt évben hatalmas teret nyert az online jelenlét. Az intézményeknek fent kellett tartania a látogatók érdeklődését. A Kiscelli Múzeum egy különleges szemszögből mutatta meg magát. Nem kizárólagosan az online tárlatokra koncentrált, hanem a háttérfolyamatokat is bemutatta, ezzel is hangsúlyozva, hogy az élet nem állt meg, a múzeumokban állandó munka zajlik. Ezek bemutatására készítették el az olyan címkéket, mint a #100évdivat, #Műhelytitkok, #Gyarapodásinapló, #Építészetitervekélőben, és a #Virtuálisleletmentés.

 


Parkséta a Kiscelli Napon, 2020


A múzeum és a barokk épületegyüttes megismertetésének céljából, 2020-ban megjelent az intézmény múzeumpedagógiai kiadványa, a Barangoló a Kiscelli Parkban. A publikáció gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes információkat tartalmaz. A Barangoló továbbfejlesztéseként nyílt meg 2021 tavaszán a parkban egy szabadtéri, történeti kiállítás.

 


Kiscelli Advent To Go. Játék a városban, 2020


A nyári megkönnyebbülések idején táborokkal és interaktív városi sétákkal kedveskedtek az érdeklődőknek. A kimozdulás a muzeológusok tudásának hozzáadásával vált különlegesebb élménnyé a Kiscelli To Go programsorozat résztvevői számára. A múzeum munkatársai 20-30 fős csoportokat vezethettek körbe a városban. A séta fantasztikus lehetőség volt arra, hogy az intézmény kapcsolatban maradhasson látogatóival, és játékos programjaival segítse az érdeklődőket tanulni, szórakozni, és átvészelni a 2020-as évet.


Minden nehézség ellenére a Kiscelli Múzeum büszkén jelentheti ki, hogy az interaktív programok és a véget nem érő önfejlesztés kifizetődő igyekezetnek bizonyult, a tavalyi évben rekordszámú látogatót fogadhattak.

 

helytörténet, kiadvány, múzeumpedagógia, múzeumtörténet
2018-04-10 09:00
design, kiadvány, könyvbemutató, programajánló
2018-10-15 10:30
Az év kiállítása, divat, fénykép, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság
2020-10-08 21:25