EN facebook

Magyar Menyasszony - kerítéskiállítás vezeti fel a nagyszabású tárlatot

KIÁLLÍTÁS

2023-11-27 16:00

A Magyar Menyasszony tárlat 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

 

A múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. A kerítéskiállításon több érdekesség is olvasható erről a különleges ruháról.

 

A Magyar Menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan már több rendkívül sikeres akció zajlott le idén: a meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, az Én a menyasszony - Én menyasszonyom című gyermekrajz pályázatra rekordszámú (1500 db) mű érkezett be, létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye, a social felületen több mint 10 ezer tagot számlál a csoport, és több nyári fesztiválon is nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a projekt.


A kerítéskiállítás 2023 végéig látható. A Magyar Menyasszony kiállításra már vásárolható kedvezményes áron elővételi jegy a múzeum honlapján.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum körúti oldalán látható a Magyar Menyasszony kerítéskiállítás.

 
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, múzeumpedagógia, műhely, pályázat, téma
2023-03-05 17:00
felhívás, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, műhely, téma
2023-02-17 07:00