EN facebook

Megjelent a Fotográfusnők című tanulmánykötet online változata

2021-03-18 16:00

2017. május 24–25. között került megrendezésre a Fotográfusnők című konferenciasorozat. Az előadásokhoz készült kötet 2020-ban jelent meg, amelyet 2021-ben már online formában is közzétettek. A Fotográfusnők című konferenciakötet itt olvasható.

 

Magyar Fotótörténeti Társaság által szervezett jubileumi konferenciasorozat alkalmával 15 tanulmány született a fotótörténettel foglalkozó kutatóktól. Alkotónőket, előadói pályákat, az érvényesülés változó lehetőségeit, műkedvelő és hivatásos fényképésznőket, irodalom és fotó, valamint nemek és fotográfiai diskurzusok viszonyát vizsgálják a tanulmányokban.

 

Fotó: Wellesz Ella Karády Katalint fényképezi, fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Fotótára, Fotográfusnők tanulmánykötet 143. oldalán található

 

A magyar fotótörténet sokáig erősen férfiközpontú volt, nők neve ritkábban hangzott el az összefoglalásokban. A tanulmánykötet központjában „Hol vannak hát a nők?” kérdés áll, a kutatók erre a kérdésre igyekeznek földeríteni és bemutatni számunkra a „láthatatlan női arcképeket” a 19–20. századból.

 

A kötetben életrajzokkal is kiegészített történeti elemzéseket olvashatunk az 1945 előtti időszakból. Ezek közül most kiemelnénk néhány tanulmányt, amelyek középpontjában múzeumi gyűjtemény áll: Alföldy Flóra amatőr fotográfus fotóit, valamint Weissbach Rilly és Róza műtermi fotóit a matyókról, majd azok továbbélését képeslapokon, a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiből. Knebel Riza fotói és története a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályának Knebel-fotóarchívumából, Nagy Gizi a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményéből, Váncza Emma panorámaképei pedig többek között a Herman Ottó Múzeum Fotográfiai Gyűjteményéből elevenedik újra. Waltner Berta állatfénykép-specialista fotóit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár őrizte meg. Wellesz Ella fényképeit a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Fotótárából ismerhetjük. Kárász Judit, mint az 1920–30-as évek avantgárd mozgalmának egyik figyelemreméltó alakja, többek között az Iparművészeti Múzeum műtárgyanyagának fotósa volt.

 

 

Érdemes böngészni a kötet tartalomjegyzékét:

 

Forrás: 

Mafot

Fotográfusnők konferenciakötet

 

emlékezet, fénykép, kiállítás, látogató
2020-09-26 16:00
fénykép, művészet, történelem
2017-06-19 00:00