EN facebook

Még másfél hétig, február 11-ig látható a TechnoCool-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

TÉMA

2024-02-01 07:00

Még 10 napig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében című kiállítása. A 2024. február 11-én záró tárlat az 1989 és 2001 közötti időszakban induló hazai képzőművész-nemzedék kibontakozását mutatja be több mint 50 alkotó mintegy 150 művén keresztül.

 

A TechnoCool-kiállítás annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik világa meghatározó inspirációt jelentett, ami megjelent a művek vizualitásában, a bennük felvetett kérdésekben is. A tárlat ezen a képi kultúrán, a flyerek és lemezborítók világán, az irányt mutató elektronikus zenéken keresztül negyed évszázados visszautazásra invitál az időben.

 

Kupcsik Adrián: Váróterem, 1999

olaj, vászon, 115 × 187 cm

Tóth Árpád tulajdona

 

A kiállítás a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. A műalkotásokat a korszakban Magyarországon nagy hatást gyakorló külföldi alkotók, Muntean/Rosenblum, Pipilotti Rist, Cindy Sherman, Andreas Gursky és az akkor Budapesten filmet forgató Matthew Barney egy-egy művével helyezi tágabb kontextusba a kiállítás. Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben láthatja a közönség.

 

Az utolsó két hétben tárlatvezetésekkel és szombati hosszított nyitvatartással várja a Galéria a közönséget.

 

Február 3-án szombaton 15 órakor Petrányi Zsolt „God is a DJ”. Az elektronikus zene és a képzőművészet című kurátori tárlatvezetésén a kiállításon szereplő lemezeken keresztül közelíti meg a 90-es évek egyedi világát. Ezen a napon a kiállítás este 20 óráig látogatható. 

 

Az utolsó hétvégén, február 10-én, szombaton, a kiállítás 22 óráig látogatható, a kiállításban rendhagyó tárlatvezetések várják az érdeklődőket Petrányi Zsolttal, Winkler Nórával, Topor Tündével, Csepelyi Adriennel és Nemes Csabával. A Telekom Electronic Beats pedig élő elektronikus produkciókkal és DJ-szettekkel idézi meg a kilencvenes évek világát.

 

A kiállítás programjairól bővebben

 

 

Borítókép:

Szacsva y Pál: Reprojekció VIII. (részlet), 1999

színes fotó, 198,5 × 276 cm

a művész tulajdona