EN facebook

Mattis Teutsch letörölt művei - Szimpózium és kerekasztal-beszélgetés a Kassák Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-08-23 07:00

2020. augusztus 27. csütörtök, 18:00 - 21:00
MATTIS TEUTSCH LETÖRÖLT MŰVEI - Szimpózium és kerekasztal-beszélgetés Mattis Teutsch kései művészetéről

 

Résztvevők: Miklós Szilárd, kurátor; Jurecskó László és Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria tulajdonosai, Pacsika Márton, múzeumi szakember; Rechnitzer János, műgyűjtő és Seres László, restaurátor.

 

Moderátor: Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője.

 

Mattis Teutsch János (1884–1960) a köztudatban és a művészettörténet írásban is, mint a kelet-közép-európai avantgárd mozgalom nemzetközi hírnevű művésze él. A halálát követő kanonizációs folyamatban rendkívüli érdeklődés övezi a korai, expresszionista - absztrakt műveit, amíg az utolsó alkotói periódusa egyre inkább vakfolt maradt az életmű nyilvános megítélésében. Mattis Teutsch az 1920-as évek második felétől, az absztrakció tanulságaiból építkezve fokozatosan visszatért a figuratív művészethez és az 1940-as évektől egyedi koncepciójú realista festményeket alkotott. Késői, optimista hangvételű művészetével elébement a szocialista rendszer társadalmi megrendelésének, amely azonban formalistaként bélyegezte meg. A második világháború utáni újrakezdés lendületében és az anyagi nehézségek miatt, többízben kényszerült arra, hogy korábbi képeire fesse új műveit. Miután erre 2013-ban véletlenül fényderült, a tulajdonosok számos átfestett műalkotását restauráltatták oly módon, hogy a felső festékréteget eltávolították. Ezzel újrafeltárultak a műtárgypiaci szempontból értékesebb korai, modernista festmények, viszont megsemmisültek a szocialista időszak alatt készült művek, melyek így már csak reprodukciókon maradtak fenn.


Mattis Teutsch életműve és műveinek utóélete számos kérdést vet fel. Hogyan értelmezik ezeket a problémákat a képzőművészeti közeg különböző szereplői? A modern művészetfeldolgozásában és megismertetésében milyen szerep jut a piaci tényezőknek és hogyan tekintünk a közintézmények szerepére a rendszerváltások folyamatában? Milyen új olvasatot kínál a Kassák Múzeum kiállítása Mattis Teutsch kései művészetéhez?

 

Program:
18:00: Miklós Szilárd képzőművészés Pacsika Márton múzeumi szakember bevezető előadása

19:00: Kerekasztal-beszélgetés Mattis Teutsch kései művészetéről

 

A program ingyenes, regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.

 

 

2020. augusztus 28. péntek, 17:00 - 18:00
KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

 

Az augusztus 30-án záródó Mattis Teutsch – Avantgárd és konstruktív realizmus című kiállításunk utolsó tárlatvezetésén Szeredi Merse Pál, művészettörténész várja az érdeklődőket.


Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

 

A tárlatvezetésen regisztráció után, múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni, a harmadik kerületi lakosoknak ingyenesen.

 

 

KASSÁK MÚZEUM
Budapest, 1033 Főtér 1. (Zichy-kastély)
Tel.:06-1-368-7021
kassakmuzeum@pim.hu

www.kassakmuzeum.hu

https://www.facebook.com/KassakMuzeum/

képzőművészet, kiállítás, programajánló
2020-01-24 08:00
kiállítás, múzeum, művészettörténet, tárgy
2020-03-18 16:00