EN facebook

Másodjára szerveztek konferenciát a kulturális örökség védelmének témájában a Nemzeti Múzeumban

MŰHELY

2023-11-26 16:00

Cultural Property Protection - A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben címmel szervezett közös konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2023. november 23-24-ére, amelynek a múzeum Díszterme adott otthont.

 

Második alkalom a Nemzeti Múzeum életében, hogy ebben a témában szervezett széleskörű tanácskozást: az elsőt idén márciusban rendezte, szintén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen, már akkor azzal a céllal, hogy egy szélesebb, nemzetközi párbeszéd alapjait tegyék le. Erre most, fél évvel később került sor, amikor is folytatódott a közös gondolkodás arról, hogyan lehet a humanitárius válságok, fegyveres konfliktusok és természeti vagy ember okozta katasztrófák idején is megvédeni a kulturális örökséget, mint felbecsülhetetlen értékű anyagi javakat és a szellemi és kulturális infrastruktúra alapjait.

 

Olyan nemzetközi szervezetek, fegyveres alakulatok és jól ismert múzeumok szakemberei csatlakoztak a párbeszédhez és közös gondolkodáshoz, mint az ICCROM, az ICOMOS-ICORP, a Blue Shield, a Victoria & Albert Múzeum, a Belvedere, a francia, az amerikai, a brit és a holland hadsereg, a bajor és a román rendőrség, az ALIPH, a Hungary Helps vagy épp a Cultural Emergency Response.

A rendezvényt olyan események ihlették meg, mint az ukrajnai háború, az év eleji törökországi és szíriai földrengés, és az illegális műkincskereskedelem okozta folyamatos kihívások.

A konferencia egyik célja volt, hogy felhívja a fegyelmet arra, hogy az olyan különleges helyzetek során, mint a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, az energiaválság vagy a zöld aktivizmus is fontos a kulturális javak és a kulturális örökség védelme.


Az esemény lehetőséget biztosított felmérni azt, hogy mit tudunk, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, és hogy miként kell azokra reagálnunk. A konferencia többek között olyan kérdésekre kereste a választ, minthogy milyen általános biztonsági kihívásokkal szembesül egy múzeum, hogyan készülhet fel egy kulturális intézmény előre egy katasztrófahelyzetre, miért fontos a kockázatelemzés, hogy hogyan lehetséges a kulturális örökség védelmének integrálása a humanitárius tevékenységbe, vagy hogy milyen szerepet játszhat egy hadsereg a kulturális örökség védelmében. A konferencia ideje alatt továbbá szó esett a már említett törökországi és szíriai földrengések által a kulturális örökségben okozott károkról, az előadók képet adtak a károk helyreállításának folyamatáról, és az is kiderült, mi az a Blue Shield, és hogy miért olyan fontos.


A múzeum az ország kiemelt jelentőséggel bíró kulturális intézményeként rendkívül fontosnak tartja a kulturális javak védelmét, ezért is vállalt vezető szerepet abban, hogy a témában fél évvel ezelőtt elindult konstruktív párbeszéd most folytatódjon, immáron szélesebb körben, nemzetközi színtéren.

 

dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese


A konferenciát november 23-án reggel 9 órakor nyitották meg Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettesének, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának és Schultz Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Védelmi Nonprofit Kft. ügyvezetőjének köszöntőjével. Az ezt követő vitaindító előadás után szekciókra bontott előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre is sor került a két nap során.

 

Schultz Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Védelmi Nonprofit Kft. ügyvezetője

 

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora