MÁRCIUSI EMLÉKNAPOK A 120 ÉVES HERMAN OTTÓ MÚZEUMBAN, A LENGYEL–MAGYAR BARÁTSÁG NAPJA JEGYÉBEN

Herman Ottó Múzeum
2019-03-13 09:45

Idén ünnepli a miskolci Herman Ottó Múzeum, illetve annak jogelődje, a Borsod-Miskolczi Közművelődési és Múzeum Egyesület alapításának 120. évfordulóját. 1899-ben nem titkoltan azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy egy intézmény keretein belül egyesítsék a múzeumi munkát – gyűjtést, feldolgozást és bemutatást –, illetve a gyűjteményekhez és kiállításokhoz szorosan kapcsolódó színvonalas, tudományos igényű ismeretterjesztést és közművelődést. Ennek szellemében az utóbbi években a múzeum jelenkori vezetése különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az alapítók eredeti elképzeléséhez visszatérve minél nagyobb szerep jusson az aktuális kiállításokhoz kötődő közművelődési rendezvényeknek. Ennek a folyamatnak az egyik elindítója a 2013-ban a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületében a városvezetés támogatásával megnyílt „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” című állandó kiállítás és a hozzá kapcsolódó közművelődési és zenei rendezvények – Szemere-szalon, Szemere zenei szalon – voltak.

 

A szabadságharc 170. évfordulója okán, az ez évi március 15-i megemlékezést rendhagyó módon, a fentiek szellemében állították össze. A programok középpontjába az 1849. tavaszi események kerültek, három szempontot szem előtt tartva: a Herman Ottó Múzeum alapításának 120. évfordulója, a lengyel–magyar barátság napja /március 23./ és az említett rendezvénysorozatok tapasztalatai. Előbbi kapcsán a márciusi programok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy továbbvigyék az év elején megrendezett ”Lengyel Hét” szellemiségét, gondolatvilágát. Januárban a Városháza aulájában mutatták be a „…siessünk segíteni a magyarokat a harcban…” – Lengyelek az 1848–49. évi magyar forradalomban című vándorkiállítást, szintén a szabadságharc évfordulója kapcsán. Ugyanakkor a részben a múzeum közreműködésével megvalósult tárlatot illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényeket arra is felhasználták, hogy a jubileumi év kapcsán ráirányítsák a figyelmet az intézmény nagy múlttal rendelkező nemzetközi együttműködéseire is, melyek közül jelentőségüket tekintve kiemelkednek a lengyel társintézményekkel ápolt, hosszú évtizedekre visszanyúló kiváló szakmai és emberi kapcsolatok.

  

Ezen a kijelölt úton szeretne a múzeum tavasszal is továbbhaladni. Március két kiemelkedő dátuma: március 15. – továbbra is a szabadságharc 170. évfordulója jegyében – illetve március 23., a lengyel–magyar barátság napja lesz. E két, időben egymáshoz közel eső dátumot különleges, egyedi, formabontó módon szeretnék összekötni. Tulajdonképpen egy második „Lengyel Hetet” rendeztek, de újraértelmezve a januári programsorozatot, nem utolsósorban kitágítva annak kereteit, célkitűzéseit.

 

 

Mindenekelőtt egyszerre jelennek meg saját színvonalas múzeumi programjaikkal mind Miskolcon, mind Lengyelországban. Utóbbi esetében kiváló lehetőséget nyújtott a lengyel–magyar barátság napja, melynek idén Kielce adott otthont. Az ünnepi rendezvénysorozaton két múzeumi szakág – képzőművészet, néprajz – három tárlatával mutatkozott be a Herman Ottó Múzeum:

 

  • Kortárs Miskolci Művészek című időszaki tárlat
  • Ezüst Négyszög – Festészeti Quadriennálé Finisszázs

/A négy nemzet – lengyel, magyar, román, szlovák – együttműködésében háromévente megrendezésre kerülő, kortárs művészek alkotásait bemutató tárlaton többek között a Lengyelországban számos alkalommal díjazott kiváló kolléga, Urbán Tibor művei is bemutatásra kerültek. A vándorkiállításnak idén nyáron Miskolc ad majd otthont./

  • HUNGARICUM – A Matyó népművészet

/A Herman Ottó Múzeum saját anyagból készült, saját rendezésű vándorkiállítása a Varsói Magyar Intézet szervezésében került bemutatásra Kielcében./

 

Miskolcon a márciusi programokban továbbra is fontos, kiemelt szerepet kapott a lengyelek szerepvállalásának bemutatása a szabadságharcban. E törekvést két módon valósították meg: egyrészt egy közművelődési előadáson /címe: „Lengyelek a szabadságharc csataterein” – előadó: Dr. Fazekas Csaba (Miskolci Egyetem)/, másrészt a március 15-ei múzeumpedagógiai foglalkozásokon keresztül. Utóbbin meghívott vendégként közreműködött a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület.

 

 

Az elmúlt években a közművelődési események rendezésének talán legfontosabb tanulságaként megállapítható, hogy különösen nagy az érdeklődés a zenei programok iránt. Így az idei március 15-i rendezvények kiemelt eseménye az ünnepi koszorúzást követő komolyzenei koncert, melyen többek között elhangzanak a lengyel és a magyar nép számára különösen fontos nemzeti dallamok is. A koncert helyszínválasztása szintén tudatos volt, hiszen azon túl, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Bizottsága székházának díszterme a város egyik legreprezentatívabb tere, maga az épület a ’70-es években rövid ideig a múzeumnak is otthont adott, így múzeumtörténeti jelentőséggel is bír.

 

A háromnapos megemlékezés részét képezi – nyitó eseményként – egy kamarakiállítás is. Ez a januári rendezvényekhez hasonlóan szintén a Városháza aulájában kerül megrendezésre. A tárlaton a 120 éves Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának dokumentációs és plakátgyűjteményéből az 1849. január–március között készült különleges darabokat állítják ki. A kiállítás rendezésében segítséget nyújtott az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára, az intézmény kiemelt szakmai partnere.

 

fénykép, múzeumtörténet, tárgy, történelem
2018-03-15 11:00
kiállítás, múzeumtörténet, programajánló, történelem
2019-02-03 21:00
helytörténet, kiállítás
2019-03-12 11:45

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00