EN facebook

Már csaknem százötvenezren látták a Szépművészeti El Greco-kiállítását – az utolsó hétvégéken hosszabb nyitvatartással várja a múzeum a látogatókat

TÉMA

2023-02-08 20:00

Megnyitása óta már csaknem százötvenezer látogató csodálta meg El Greco remekműveit a Szépművészeti Múzeum kiállításán. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárlat hétvégenként hosszabb nyitvatartással várja a látogatókat: a következő, valamint a záró hétvégén, február 18-án és 19-én pedig 9 órától 20 óráig.

 

A 2023. február 19-ig nyitva tartó nagyszabású kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

 

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeum tárlatának célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

 

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, hat saját kezű El Greco-festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat.

 

A kiállítás végigvezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői tudásának alakulását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

 

 

Borítókép:

El Greco: Krisztus az Olajfák hegyén (részlet), olaj, vászon
© Szépművészeti Múzeum
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-10-27 07:00
gyarapodás, képzőművészet, művészet, művészettörténet
2022-10-18 18:00