EN facebook

Már csak egyet kell aludni és itt van Mezopotámia! Istenek és démonok királysága a Szépművészeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2024-10-04 07:00

Az emberi civilizáció egyik bölcsője, az ókori Mezopotámia örökségét mutatja be a Szépművészeti Múzeum október elején nyíló kiállítása. Az Istenek és démonok királysága. Mezopotámia Kr. e. 1000–500 című tárlat több mint 150 kölcsönzött műtárgyon keresztül nyújt betekintést e letűnt kultúra világába, amely a Bibliának és közvetve európai kultúránknak is egyik gyökerét képezi. A nagyszabású tárlat Magyarországon az első olyan időszaki kiállítás, amely átfogó képet ad az ókori Mezopotámia anyagi és szellemi kultúrájáról.

 

A Szépművészeti Múzeum és az MTA–ELTE Lendület Asszír és Babilóni Istenvilág kutatócsoport által közösen szervezett időszaki kiállítás magját alkotó tárgyak a XIX. században és a XX. század elején zajló mezopotámiai ásatások során feltárt Assur, Babilón, Dúr-Sarrukín és Kalhu városából származnak. Több műtárgy az ókori Mezopotámia szimbolikus jelentőségű alkotása, művészeti albumok főszereplője, amelyek közük néhány művet korábban még sosem adtak kölcsön.

 

A tárlaton látható másfélszáz mű 12 magyar és külföldi gyűjteményből érkezett a budapesti kiállításra, köztük fontos európai gyűjtemények, a berlini Vorderasiatisches Museum, a párizsi Musée du Louvre és a Bibliothèque nationale de France, a bécsi Kunsthistorisches Museum, a National Museum of Denmark, a koppenhágai Ny Carlsberg Glyptotek és a drezdai Staatlichen Kunstsammlungen Dresden kölcsönöztek a 2025. február elejéig nyitva tartó tárlatra.

 

Gipszkő relief Ninurta vagy Aššur oroszlánsárkány hátán álló ábrázolásával
Kr. e. 7. század, Assur
gipszkő („Gipsstein”); m.: 48 cm, sz.: 34 cm
Staatlichen Museen zu Berlin, Vorderasiatisches Museum; VA 8750 – Ass. 9015
© bpk / Vorderasiatisches Museum, SMB / Olaf M. Teßmer

 

A budapesti kiállítás a Kr. e. I. évezred első felének mezopotámiai világába, az Újasszír és az Újbabilóni Birodalom korába vezet el bennünket. A látogatók a kilenc szekcióra bontott kiállításon megcsodálhatják az asszír palotákból származó, a nagyközönség számára esztétikailag is kiemelten hívogató palotadomborműveket, valamint a Babilónban feltárt, ragyogó lazúrkék színű Istár-kapu sárkánykígyóját és a felvonulási utat díszítő oroszlánját ábrázoló mázastégla-díszeket. A korszak egyik legjellemzőbb tárgytípusán, a különféle ásványokból és kőzetekből készült pecséthengerek miniatűr ábrázolásain megelevenedik a mezopotámiai istenvilág. Emellett a démonvilág emblematikus alakjait, köztük a Pazuzu és Lamastu démonokat megjelenítő kisszobrok, illetve amulettek, valamint asszír és babilóni királyokat ábrázoló alkotások is bemutatásra kerülnek. A tárgyi és képi források mellett a látogatók megismerhetik az akkád nyelvű ékírásos forrásokat, többek között a Babilóni teremtéseposz I. tábláját és a Bibliából is ismert asszír és babilóni királyok történeti szövegeit.

 

 

A tárlat lezáró szakasza bemutatja a jól ismert bibliai Bábel tornya Babilón városához kötődő motívumát és a történetét a gyűjteményben őrzött németalföldi festményeken és a XX. századi magyar művészeti alkotásokon keresztül. Ezáltal az ókori műtárgyak mellett a festészet és a grafika is szerepet kap, tovább szélesítve a tárlat horizontját, amelyet egészen napjainkig egészít ki a mezopotámiai démonvilág változatos popkulturális adaptációját bemutató utolsó kiállítási szekció.

 

Bēl-aḫḫē-erība, Babilón kormányzójának sztélé alakú kudurruja
II. Marduk-apla-iddina uralkodási ideje (Kr. e. 721–710)
sötét márvány; m.: 45,8 cm, sz.: 32 cm, v.: 7,5 cm
Staatlichen Museen zu Berlin, Vorderasiatisches Museum;
© bpk / Vorderasiatisches Museum, SMB / Olaf M. Teßmer

 

A Szépművészeti Múzeum új kiállításához mérhető léptékű bemutatót az ókori Mezopotámia kultúrájáról tágabb régiónkban utoljára több mint 25 évvel ezelőtt, a bécsi Kunsthistorisches Museumban láthatott a közönség.

 

A kiállítást reprezentatív és a témát átfogó, a téma legkiválóbb hazai és nemzetközi szakértői által jegyzett katalógus kíséri.

 

A kiállítás kurátorai:

dr. Niederreiter Zoltán, a MTA–ELTE Lendület Asszír és Babilóni Istenvilág kutatócsoportvezetője és dr. Roboz Erika, a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

 

 

A tárlat 2024. október 5-től 2025. február 2-ig várja látogatóit.

 

Főtámogató: Szerencsejáték Zrt.

Együttműködő partnerek: Hotel Oktogon, Volkswagen, Airfrance

 

A kiállítás az MTA – ELTE Lendület Asszír és Babilóni Istenvilág Kutatócsoport szakmai közreműködésével valósult meg.

 

A Bibliothèque nationale de France kivételes közreműködésével létrejött kiállítás.

 

 

Borítókép:

Palotadombormű két stilizált fa részlete között álló ragadozómadár-fejű apkallu ábrázolásával Kalhuból (részlet)
újasszír kor, II. Assur-nászir-apli (Kr. e. 883–859) uralkodása
Északnyugati palota, Kalhu (Nimrud)
alabástrom („moszuli márvány”); m.: 216 cm, sz.: 213,5 cm, v.: 13 cm
Skulpturensammlung Dresden, Drezda
© Skulpturensammlung, Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Photo: Elke Estel/Hans-Peter Klut

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-02-29 19:00
gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2024-10-03 19:00
emlékezet, fénykép, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, múzeumandragógia, programajánló, téma
2024-09-27 14:00