EN facebook

A holokauszt emlékezete a Nemzeti Galériában - Rendhagyó Sorstalanság-előadás, kerekasztal-beszélgetés és tárlatbúcsúztató kurátori vezetés

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-09-27 14:00

Rendhagyó előadásra hívja a közönséget a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Magyar Nemzeti Galériába, amely a zsidó múzeummal együttműködésben rendezett holokauszt-tárlathoz kapcsolódik. A Katona József Színház művészei a Magyar Nemzeti Galériában adják elő a Sorstalanságot 2024. szeptember 28-án szombaton.

 

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain címmel a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködve rendezett kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria.

 

A tárlat, amelynek kurátora Farkas Zsófia, olyan műveket mutat be, amelyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg a szemtanú művészek nézőpontjából. Az általuk megtapasztalt borzalom dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt értelmezéséhez, annál is inkább, mert az idő múlásával, a túlélők emlékezetének halványulásával ezek az alkotások örök mementókká válnak.

 

"Ma, amikor a populizmus parazsa ismét felizzott szerte Európában, s egyre kevesebb a holokauszt-túlélők száma, a Katona József Színház kiemelten fontos művészeti és edukációs kihívásnak találta Kertész Imre Sorstalanság című regényének színrevitelét." 

 

A darab ezúttal éppen a holokauszt-tárlatnak helyet adó Magyar Nemzeti Galériában látható szeptember 28-án, szombaton este 19 órától.

 

A Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényét Bagossy Júlia alkalmazta színpadra, a szereplők Gloviczki Bernát és Jakab Balázs.

 

Az előadásra szóló belépőjeggyel szombaton a holokauszt-kiállítás is megtekinthető háromnegyed hétig.

 

 

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

A holokauszt-tárlatot a galéria meghosszabbította, így 2024. október 13-ig még megtekinthető.

 

További programok a kiállításban


Kerekasztal-beszélgetés - október 8.

 

Richter Júlia, a Traumaközpont klinikai igazgatója; A holokauszt nemzedékei című kötet társszerzője és Farkas Zsófia, a kiállítás kurátora; a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársa beszélget a kiállítás pszichológiai aspektusairól.

 

Moderátor: Gyárfás Dorka, kulturális újságíró.

 

Finisszázs

 

A kiállítás záró napján, október 13-án vasárnap Farkas Zsófia kurátor tárlatvezetésére várjuk a közönséget. A finisszázs vezetésen Bársony Péter brácsaművész közreműködik, egy különleges zeneművet megidézve.

emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-04-17 07:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2024-01-27 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumtörténet
2023-07-05 17:00