EN facebook

Már 50 ezer tárgy kapott QR-kódot a Néprajzi Múzeumban

CSOMAGOLÁS

2018-05-20 18:00

A Néprajzi Múzeumban javában zajlik az a gyűjteményi munka, amely az intézmény műtárgyait készíti elő a költözésre. Ebben a folyamatban kiemelt szerepet játszanak az olyan technológiák, mint a QR-kód.

 

A múzeumban folyó költözéselőkészítő munka egyik hangsúlyos munkafolyamata a műtárgyak QR kóddal ellátása - olvashatjuk a Néprajzi Múzeum weboldalán abban a cikk- és videósorozatban, amely a műtárgyállomány csomagolásának titkaiban vezeti be a közönséget.

 

A QR kód olyan azonosító, amely tartalmazza a leltári számot, a gyűjtemény nevét, és megfelelő eszközzel leolvasva a tárgy digitális műtárgyadatbázisába vezeti el a muzeológust vagy a gyűjteménykezelőt. A kód a múzeumban folyó összes tudományos és technikai feladatot megkönnyíti a későbbiekben. Jelenleg a legnagyobb segítséget a műtárgyak küszöbön álló költöztetésekor jelenti, ugyanis meggyorsítja a tárgyak mozgásának nyomon követését, a szállítólevelek készítését és leegyszerűsíti az új raktári pozíció rögzítését.

 

A múzeum honlapján olvasható cikkből azt is megtudhatjuk, hogy az ötvenezredik QR kód egy textiltárgyra, egy női kisbundára került föl, amely más viseletdarabokkal, lakástextilekkel együtt eddig a most bezárt állandó kiállításban szerepelt. A múzeumépületen belüli mozgását ettől kezdve a QR kód leolvasásával követjük nyomon: a kisbunda először a fagyasztóba kerül, hogy az esetleges rovarfertőzéstől mentesüljön, majd a textilgyűjtemény raktárában helyezik el – egészen a közelgő költözésig. Érdemes megnézni a kisfilmet!

 

 

 

 Fotó: Néprajzi Múzeum

múzeumtörténet, néprajz, programajánló
2017-11-21 12:00
látogató, múzeumtörténet, téma
2017-12-05 15:30