EN facebook

Május 7-éig vár a viking kiállítás a debreceni Déri Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-01-08 07:00

Rajongója vagy a Vikingek című sorozatnak? Imádod a 13. harcost Antonio Banderassal a főszerepben? Szeretnéd jobban megismerni a Ragnarök titokzatos világát? Akkor ne hagyd ki az Déri Múzeum Vikingek a Kárpát-medencében című időszaki kiállítását!

 

Nem egészen két éve avatta fel Debrecen városa Szent István király szobrát a Dósa nádor téren. A kortárs alkotás a királyt egyik kezében lándzsával, a másikban karddal ábrázolja. Ez utóbbi tárgyról már régóta megállapította a kutatás, hogy egy viking fegyver volt és joggal sorolják az egykori magyar király emlékezetéhez. Debrecen azonban több kincset is rejt e köztéri szobornál, amelyek a magyar történelem korai századaihoz és a vikingekhez kapcsolódnak. E kincsek őrzője pedig a Déri Frigyes nevét őrző múzeum.

 

Itt maradt meg az egykor Nemijában előkerült korai rusz sisak, amely túlélt világégéseket és rendszerváltásokat, és máig az egyik ritka emléke a középkori északi mesterek ügyességének. A sisakon kívül olyan gazdag lelőhelyek segítették még a korai magyar és skandináv kapcsolatok vizsgálatát, mint a Hajdú-Bihar megyében előkerült püspökladányi, sárrétudvari, hajdúszoboszlói, vagy ártándi 10-11.századi temetők. E lelőhelyek nélkül ma biztosan kevesebbet tudnánk mind a korai magyarságról, mind azok Európán átívelő kapcsolatrendszeréről. A Déri Múzeum azonban nem csak megmenti és őrzi ezeket a pompás kincseket, de betekintést is nyújt azokból az érdeklődők számára.

 

Jó példa erre ez a kiállítás, ahol országunk számos kiemelkedő gyűjteménye (szám szerint 19 kölcsönző intézmény!) engedte át féltve őrzött kincseit, hogy a Déri Múzeumban együtt lehessenek láthatók vidékünk régiségeivel együtt.
Mindazt, amit mások könyvek segítségével vélnek megismerni, mi saját szemünkkel láthatjuk, elmerülhetünk a tárgyak szépségében, elgondolkozhatunk azon, mi járhatott azok fejében, akik ezeket a míves fegyvereket, eszközöket, ékszereket készítették, viselték és használták.

 

A Vikingek a Kárpát-medencében című kiállítás 2023. május 7-ig látogatható a Déri Múzeum Galériáján és a Kupolában.

 

 

Az új időszaki kiállításon szerzett élményeket és a viking legendákat a gyerekek a múzeum kávézójában tovább élhetik. A Déri Múzeum és a LEGO Manufacturing Kft. együttműködésének köszönhetően ugyanis a fiatalabbak viking harcost, csatahajót, vagy akár mitológiai szörnyet is készíthetnek legóból.

 

A viking témakörben elkészített játékokat érdemes lefotózni és a képet beküldeni az info@derimuzeum.hu címre, a remekművekkel ugyanis a értékes nyereményekhez juthatnak a látogatók! A múzeum közösségi oldalán a legtöbb lájkot begyűjtők között havonta családi belépőt, illetve a játéksorozat végén egy közel 50 ezer forint értékű LEGO játékot is kisorsolunk.

gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló, téma, természet
2022-12-13 18:00
energiaválság, kiállítás, látogató, néprajz, régészet, téma
2022-10-28 14:00
emlékezet, gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia, Petőfi200
2022-11-17 19:00