EN facebook

Ludwig a négyzeten: hatványozott műélvezet!

PROGRAMAJÁNLÓ

2017-12-01 11:00

Ludwig a négyzeten – hatványozott műélvezet: exkluzív tárlatvezetés és filmvetítés december első szombatján!

 

Ha megismernéd a kortárs művészeti múzeumok világát, ha bepillantanál a kulisszák mögé, ha szívesen megtudnád mivel is foglalkozik pontosan egy kurátor, akkor töltsd a múzeummal a szombat délutánt. Fabényi Julia a Ludwig Múzeum igazgatójának tárlatvezetése mellett megnézheted a Négyzet című filmet is, amelynek cselekménye egy kortárs művészeti múzeumban játszódik, főszereplője pedig egy kortárs múzeum főkurátora.

 

 Időpont: 2017. december 2., szombat, 15.00-19.30

 

15.00

„Tisztelgünk a merész kurátorok előtt” - Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója tart tárlatvezetést

 Dr. Fabényi Julia idén újrarendezte a múzeum gyűjteményének egy jelentős szeletét bemutató állandó kiállítást Westkunst – Ostkunst címmel. Az exkluzív tárlatvezetés során szó lesz arról mit takar pontosan a kurátori munka, és azokról a szakemberekről, akik olyan progresszív tárlatokat rendeztek, amellyel művészettörténetet írtak. 

Helyszín: 3. emeleti kiállítótér

 

16.00

A cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert A négyzet (The Square, 2017, 151’ svéd és angol nyelven, magyar felirattal) című film vetítése Réz András filmesztéta bevezetőjével és egy levezető gondolatébresztő beszélgetéssel.

Helyszín: 1. emeleti Auditórium

 

 

Christian egy kortárs művészeti múzeum sikeres főkurátora. Tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Közben egy erőszakos amerikai újságírónővel is bonyolult viszonyba kezd. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.

 

A Négyzet a bizalom és gondoskodás menedékhelye. Határain belül mindannyian egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkezünk.

 

Rendező: Ruben Östlund

Szereplők: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Laessø, Marina Schiptjenko, Elijandro Edouard, Daniel Hallberg, Martin Sööder

 

„Akárcsak a Lavina, A Négyzet is egy dráma/szatíra. Szerettem volna egy elegáns filmet készíteni, vizuális és retorikai eszközökkel provokálni és szórakoztatni a nézőt. Témájában a film a felelősség és bizalom, gazdagok és szegények, hatalom és tehetetlenség témái között mozog. A növekvő hit az egyénben és a csökkenő hit a közösségekben. A bizalmatlanság az állammal szemben, a médiában és a művészetben.” (Ruben Östlund)

A filmet követően a nézőket egy koccintásra is várják!

 

Az eseményen a részvétel 2.200 forintos programjeggyel lehetséges, amely a múzeum összes kiállítására is érvényes.

Maximális létszám: 130 fő

 

 

A program a Cirkofilmmel együttműködésben valósul meg.

irodalom, képzőművészet, kiállítás
2017-10-13 18:00
képzőművészet, kiállítás, művészet
2017-11-30 13:30