EN facebook

Múzeumok mint a társadalmi esélyteremtés intézményei

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

December 4-én első alkalommal szervez nemzetközi múzeumi konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítójú kiemelt projekt keretében. 

 

A „Múzeumok mint a társadalmi esélyteremtés intézményei” címet viselő konferencia középpontjában olyan kérdések állnak, mint a közoktatás és a múzeumi programok szorosabb integrációja, lehetséges átfogó állami programok a múzeumi látogatások ösztönzésére, sikeres múzeumi szövetségek gyakorlatának bemutatása, valamint a hazai múzeumi minőségmenedzsment rendszer egységesítése és javítása.

 

A konferencia meghívott előadói olyan szervezetek képviseletében osztják meg tapasztalataikat az említett kérdésekben mint az Arts Council England, a Hunger auf Kunst und Kultur, valamint az ICOM Fund. Az esemény plenáris részét követően műhelymunkára kerül sor, ahol a konferencia előadói által is vizsgált témákban, így a közoktatás és a múzeumok együttműködése, a múzeumi önszerveződés, valamint a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok számára nyújtott átfogó múzeumi programok témákban folynak szakmai beszélgetések.

 

Az Arts Council England képviseletében Nikola Burdon fog beszélni az általa vezetett a Museums and Schools című programról. A projekt célja, hogy a múzeumok és iskolák összehozása által a közoktatási curriculum minél gyakoribb minőségi múzeumlátogatással egészüljön ki. Burdon az Arts Council England más, múzeumokat és a oktatást érintő programjait is ismerteti, melyek a magyarországi hasonló kísérletek és kezdeményezések eredményeit tekintve mindenképpen tanulságosak lesznek.

 

A közoktatás és a kulturális intézmények szorosabb együttműködését teszi lehetővé a svéd Creative Schools is. A nagyszabású és átfogó állami program működését és  tapasztalatait fogja ismertetni Lykke Pörtfors a Kulturradet képviseletében. A svéd program nagy hangsúlyt fektet a kulturális szereplők és a diákok közös, együttműködésen és részvételen alapuló munkájára, valamint arra, hogy a specifikus programok minél inkább figyelembe vegyék a lokális szempontokat és igényeket.

 

Az osztrák Hunger auf Kunst und Kultur kifejezetten a helyi, társadalmilag hátrányos helyzetű emberek kulturához való hozzáférését hivatott elősegíteni, olyan programokkal, mint az ingyenes belépésre jogosító kártya, a Kulturpass vagy a Wurlitzer című magazin. A program a 2003-as indulása óta jelentős változásokon ment keresztül, portfólióját és programjait folyamatosan bővítette, valamint a változatlan célcsoport igényeihez igazította. A programról annak országos vezetője, Monika Wagner fog beszélni.

 

Björn Stenvers, az ICOM Fund igazgatója előadásában a korábban általa vezetett Overleg der Amsterdamse Musea (OAM) működésére fókuszál. Az amszterdami múzeumok ernyőszervezete sikeresen érvényesítette a méretükben, profiljukban és lehetőségeikben eltérő kulturális intézmények érdekeit mind a forprofit szektor, mind a helyi és az országos kormányzat felé. Amszterdam városmarketing stratégiájában ma jelentős hangsúlyt kap annak múzeumi élete, ami nem kis részben Stenvers munkájának köszönhető. Az OAM szerteágazó tevékenységi köre, köztük képzései vagy éppen minőség-menedzsmentje mind tanulságosak lehetnek a hazai közgyűjtemények számára is.

 

 

PROGRAM

 

9:00 – 10:00       REGISZTRÁCIÓ

 

10:00 – 10:30     KÖSZÖNTŐK, MEGNYITÓ

 

10:00 – 10:30     Megnyitó és köszöntő

Dr. Bereczki Ibolya ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

10:30 – 14.00     PLENÁRIS ELŐADÁSOK

10:35 – 11:15   Hatékony önszerveződés - az Amszterdami Múzeumok Szövetsége

Björn Stenvers, igazgató, ICOM Fund

 

11:20 – 12:00     Múzeumok és közoktatás – Museums and Schools program

Nikola Burdon, az Arts Council England múzeumi programjainak felelős vezetője

 

12:00 – 12:30     SZÜNET

 

12:30 – 13:10     Kultúra az iskolákban – Creative School program

Lykke Pörtfors, Kulturradet

 

13:15 – 13:55     Kulturális intézmények és hozzáférhetőség– Kulturpass, Kultur-Transfair és Der Wurlitzer

Monika Wagner, manager, Hunger auf Kunst und Kultur

 

14:00 – 15:00     EBÉD

 

15:00 – 16:40     MŰHELYBESZÉLGETÉSEK

 

16:45 – 17:00     Záróbeszéd

Dr. Bereczki Ibolya ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumok mint az esélyteremtés intézményei - Nemzetközi Múzeumi Konferencia a Skanzenben

 

REGISZTRÁCIÓ

A szakmai konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni ezen a felületen tudnak.

A regisztráció határideje: 2017. november 28., 16:00 óra

A konferencia nyelve az angol, szinkrontolmácsolást valamennyi program során biztosítunk.

 

Kérdés esetén kérjük, forduljon a konferencia szervezőjéhez, Pacsika Mártonhoz az alábbi elérhetőségeken: pacsika.mokk@gmail.com | +36 30 322 8946

 

A konferencia szervezője: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre

 

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ