EN facebook

Lépcsőszeminárium a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében!

2022-10-19 07:00

Az idei őszi Lépcsőszeminárium második állomásán, október 21-én 17 órától az MTA Művészeti Gyűjteménye várja hallgatóit. Az alkalom tovább boncolja azt a kérdést, hogyan őrzi meg a kultusz a tárgyi világot, milyen kérdéseket vet fel egy kultuszon alapuló gyűjtemény a fenntarthatóság, a közös emlékezet szempontjából?

 

A beszélgetés résztvevői: Bicskei Éva művészettörténész, az MTA Művészeti Gyűjtemény vezetője, Boldog-Bernád István irodalomtörténész, valamint moderátorként Albrecht Zsófia művészettörténész, az MTA Művészeti Gyűjtemény gyűjteménykezelője.

 

A Lépcsőszeminárium látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Regisztráció

Helyszín: MTA Székház I. emelet, Képes terem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.), találkozó 17.00 órakor az épület aulájában.

 

A szervezőket kérdeztük a készülő alkalom kapcsán:

 

Miért vesz részt az intézményetek a Lépcsőszemináriumban, mi az elsődleges célotok a részvétellel?

 

Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk a sorozatot, hogy másképpen közelítünk egy-egy (mű)tárgyhoz, miközben kapcsolat, párbeszéd alakul ki gyűjtemények között. Reméljük, hogy a program által a fiatalabbakat is sikerül megszólítanunk, felkelteni az érdeklődésüket, hogy legyen kedvük még jobban megismerni az Akadémia történetét, tárgyait.

 

Mi a kiválasztott tárgyatok?

 

 Fotó: Ugry Bálint

 

Kisfaludy Károly (1788-1830) jobbjának IV. (gyűrűsujj alatti) kézfejcsontja (perzsa, kézzel festett szantálfa tolltartóban).

 

Miért?

 

Az Akadémia és gyűjteményei számos olyan – néha meghökkentő – történetet tartogatnak, amelyek felidézésével közelebb kerülhetünk a 19-20. századi kultúra- és társadalomtörténet folyamatainak megértéséhez. Valószínűleg még maga Kisfaludy Károly sem hitte volna, hogy kézfejcsontja kalandos utat bejárva végül az MTA egyik legértékesebb ereklyéjévé válik. A perzsa tolltartóban őrzött, mára már kultusztárggyá muzeologizálódott csont jól példázza a tudósok és művészek – a szentek késő antik és középkori ereklyekultuszán nyugvó – 19. századi tiszteletét.

 

Kiknek ajánljátok leginkább az általatok szervezett alkalmat?

 

A beszélgetés során körbejárjuk a 19. századi kultuszteremtés, relikviák, muzeologizáció folyamatának kérdéseit, a fenntarthatóság és etika témaköreit választott tárgyunk segítségével; így nemcsak szakmabeliekre, hanem minden korosztályból számítunk azokra, akik a korszak és az Akadémia iránt érdeklődnek

fénykép, kiállítás, Lépcsőszeminárium, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló, tárgy
2022-10-07 07:00
képzőművészet, kiállítás, Lépcsőszeminárium, muzeológia, múzeumtörténet, programajánló
2022-09-30 10:00