EN facebook

Leonardo és az elveszett hercegkisasszony

2019-11-30 17:00

Ebben az esztendőben egész Európa Leonardo da Vinci előtt tiszteleg halálának ötszázadik évfordulója alkalmából. Leonardo igazi itáliai reneszánsz mester: festőművész, szobrász, építész, természettudós, humanista és feltaláló volt egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező.

 

 

Mi az értéke ma Leonardonak? - tette fel a kérdést Kiss Eszter Firenzében élő idegenvezető, aki országjáró előadássorozaton próbálja Leonardo da Vincit megismertetni, s helyzeti előnyét kihasználva amolyan „olaszos” szemüvegen át. Egy hihetetlen történetet osztott meg a keszthelyi közönségével.

A story főszereplője egy kanadai műgyűjtő, Peter Silverman. Mikor 1998-ban New Yorkban a Christie’s aukciósházban járt, feltűnt neki egy pergamenpapírra rajzolt finom női portré, amit egy 19. századi németalföldi ismeretlen alkotó műveként bocsátottak licitre. A szakembernek egyből feltűnt, hogy az alkotás korábbi időből származhat, s volt egy sejtése, ha bizony ezt az alkotást megszerzi, bombaüzletet csinál. A kikiáltási ár 18 ezer dollár volt, de kezdő műgyűjtő lévén a portrét nem tudta megszerezni a végső 21 ezer dollárért. Éveken keresztül sokszor gondolt arra a légies ceruzarajzra, nem tudta kiverni a fejéből. Kilenc év múlva Manhattanben egy galériában megpillantotta ugyanazt a rajzot, az ára még mindig 21 ezer dollár volt. A briliáns üzletet megkötötte, a képet hazavitte és elkezdődött a vizsgálatok sora.

 

A szénizotópos kormeghatározás megállapította, hogy a mű 1460-1550 között készült. Egy másik vizsgálaton a szakértők megállapították, hogy a Mona Lisán alkalmazott ruhabordűr kísértetiesen hasonlít a képen láthatóéra, valamint a krétakezelés bal kezű alkotóról árulkodik. A szén felhordása, a réteg vastagsága mind arra utaltak, hogy a fiatal hölgyet ábrázoló mű Leonardo da Vinci alkotása. A szakértők persze a mai napig vitatkoznak, óriási port kavart az ügy a nemzetközi műkereskedelmi piacon. Vannak galériák, akik elutasítják a rajz bemutatását, de vannak olyanok is, akik örömmel állítják ki a közönségnek az elveszett hercegnőt. Silverman pedig továbbra is harcol az igazáért. Az viszont tény, hogy egy izgalmas történet mindig felértékeli az adott képzőművészeti alkotást. De ki lehet a képen? A művészettörténészek hamar rájöttek, hogy Bianca Sforzát ábrázolja, aki 14 éves korában valószínűleg egy terhesség miatt meghalt.

 

A szép hercegkisasszony, a La bella principessa című alkotást világkörüli útra vitte Silverman, legutóbb egy itáliai kiállítás előtt 150 millió dollárra biztosította.

 

téma
2019-11-29 19:00
képzőművészet, kiállítás, külföld
2019-11-20 08:00