EN facebook

Mivel indítja a novembert a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum?

PROGRAMAJÁNLÓ

2017-11-02 11:00

Érdemes novemberben is ellátogatni Veszprémbe, a Laczkó Dezső Múzeumba, ahol a jövő héten változatos, színes programokkal találkozhatunk. Lesz harci bemutatóval egybekötött előadás, ahol  Szent László király történetét és annak jelentőségét ismerhetik meg az érdeklődők, miközben a legenda freskóin ötvöződő régi sztyeppei nomád hiedelemvilágról és a keresztény univerzalizmusról is hallhatnak. A múzeum  a napokban megemlékezik Éri István történész-régész-muzeológusról, a múzeum egykori igazgatójáról, a Pulszky Társaság egyik kezdeményezőjéről, alapítójáról és kiemelkedő vezetőjéről. Megnyílik a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Veszprémi Klubjának bemutatkozó kiállítása, emellett pedig a Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg című kiállításban is részt vehetnek szakmai vezetésen a látogatók.

 

Szent László a hon védelmezője - Előadás és harci bemutató

2017.november 8. 16.30 Dr. Hidán Csaba előadása

 

2017.november 8-án 16:30-tól a Szent László Emlékezete című kiállításhoz kapcsolódóan Dr. Hidán Csaba régész történész tart interaktív előadást a Laczkó Dezső Múzeum. A programon való részvétel díja 800 Ft./fő.

Az előadás során a jelenlevők megismerkedhetnek Szent László király történetével és annak jelentőségével. Az események bemutatása mellett sor kerül a nemzetközi összefüggések ismertetésére is. Az előadás rekonstruált történelmi viseletben kerül bemutatásra. A védő és támadó fegyvereket nem csak nézhetik a jelenlevők, hanem a gyakorlatban is láthatják a korabeli fegyverforgatás különböző módjait. A vetített képeken a Szent László-legenda jelenetei elemzésére kerül sor. A Szent László-legenda freskói ugyanis a középkori magyar ikonográfiai festészet egyetlen önálló alkotása. Ötvöződik benne a régi sztyeppei nomád hiedelemvilág és a keresztény univerzalizmus. A freskók a Kárpát-medence különböző magyarok lakta területein láthatók, de legtöbb Székelyföldön és a Felvidéken van. Az előadást Dr. Hidán Csaba László régész-történész, harcművészetoktató tartja.

 

Éri István emléktáblájának ünnepélyes koszorúzása

2017.november 9. 15.00  Éri István emléktábla koszorúzás

 

A Laczkó Dezső Múzeum és a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Veszprémi Klubja közösen emlékezik meg Éri István egykori múzeumigazgatóról, és a TKME ügyvezető igazgatójáról halálának évfordulóján 2017.november 9-én 15 órai kezdettel a Laczkó Dezső Múzeumban.

Éri István történész, régész, muzeológus, a Laczkó Dezső Múzeum egykori igazgatója emblematikus személyiség, akinek munkássága napjainkig meghatározó és példaértékű a múzeumi szakma számára. Nyugdíjba vonulását követően 1989-2001. között a Tájak Korok Múzeumok Egyesület ügyvezető igazgatói posztját töltötte be.

Múzeum szervezői és régészeti tevékenysége mellett nagy figyelmet fordított a tudományos ismeretterjesztésre. Kezdeményezésére a Tájházak sorát alakították ki. Számtalan szakmai kézikönyv és folyóirat megjelenését szervezte meg. Nevéhez kötődik a Múzeumi Hírlevél megalapítása is. A TKME. ügyvezető igazgatójaként létrehozta a TKM. Kiskönyvtár Sorozatot, mely ma is népszerű és mintegy 10 millió példányban jelent meg. Széleskörű régészeti feltáró, tudományos munkásságát, szervező és ismeretterjesztő tevékenységét több állami és szakmai kitüntetéssel ismerték el élete folyamán. 2009. november 7-én, 80 éves korában hunyt el. Emléke és munkássága előtt tisztelegve 2014-ben a Laczkó Dezső Múzeumban emléktábla felavatására került sor.

A rendezvényen köszöntő, megemlékező beszédet mond és koszorút helyez el S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató és dr. Simon Katalin a Veszprémi TKME Klub vezetője. A program zárásaként a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Veszprémi Klubjának bemutatkozó kiállítása nyílik meg, mely 2017.november 24-ig látogatható.

 

Tájak Korok Múzeumok Egyesület Veszprémi Klubjának bemutatkozó kiállítása

Megnyitó: 2017. november 9., csütörtök 15:00

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Látványkönyvtár – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítás megtekinthető 2017. november 24-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

 

Szaktárlatvezetés a Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg című kiállításban Ács Anna muzeológussal

2017.november 11. 15.00 - Saint-Exupery élete és létfilozófiája 

Saint-Exupery élete és létfilozófiája kis hercegként címmel vehetnek részt  Ács Anna muzeológus tárlatvezetésén a Bolygón innen, Földön túl című kiállításon. A most Veszprémben vendégeskedő kiállítás hosszú éveken keresztül dédelgetett álma volt a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak. A tárlat létrejöttét azoknak a litográfiai nyomatoknak a megvásárlása jelentette, melyeket az író, Antoine de Saint-Exupéry készített. Ezek azok a kultikussá vált illusztrációk, melyek mindannyiunk fejében megjelennek, amikor a Kis hercegre gondolunk. A nyomatokon találkozhatunk magával a főszereplővel, de megjelenik a Rózsa, a Róka, a különböző bolygók, és a regény legizgalmasabb történetei is.

 

Bővebb információ: Laczkó Dezső Múzeum

irodalom, kiadvány, kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2017-09-28 14:00