EN facebook

Láthatatlan jelenlét – kísérleti kiállítás kamaszoknak

KIÁLLÍTÁS

2020-09-17 16:00

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum ezúttal Szentendrén túl jelenkezik új kiállítással - Balatonfüreden. A most nyíló Láthatatlan jelenlét 3.0. kifejezetten kamaszokat megszólító, kísérleti, interaktív tárlathoz hasonló még nem volt hazánkban. 

 

Célja, hogy a látogató – itt fontos megjegyezni, legyen az bármilyen idős is - közelebb kerüljön a kortárs művészethez. Három mű az utazás kezdőpontja, innen indulunk kóborlásra térbe, időbe és az élet nagy kérdései közé. Ez a három alkotás: Tóth Eszter Kinn a bárány, benn a farkas című, szék- videóinstallációja, Ásztai Csaba Ádám és Éva című olajfestménye, valamint Vincze Ottó Magyarázat című hanginstallációja. Mindhárom mű zavarba hozza a befogadót, hiányérzetet kelt. 

 

Tóth Eszter székére nem lehet leülni. Ásztai Csaba képén szó nincs az első emberpár klasszikus megörökítéséről, csupán röntgenképszerű utalásokat vélünk felfedezni. Vincze Ottó izgalmas installációjában két női torzó beszélget egymással, és képtelenek akár csak egy szót is dekódolni a másik mondandójából. A cím ugyan Magyarázat, de helyette csak újabb kérdéseket kapunk… Innen indulunk és Josefh Kosuth –on át Csontó Lajos, Fülöp Gábor, Kis Varsó és még sok más sztár alkotó művén át jutunk el az – esetleges, remélt – felismerésekig. Amelyekben a „gáz-szar-állat-raj-deb” stb. szavak sem ördögtől valók, sőt kívánatosak, hiszen a célcsoport bizony ezekkel fejezi ki magát.
A kiállítás képei az FMC gyűjteményéből kerültek ki, és unikális módon, most végre múzeumpedagógia szempontok szerint dolgozhattak a kurátorok.

 

A tárlat címe több dologra utal: egyrészt a múzeumpedagógiai munkára, ami - egy ’muzpedes’ megfogalmazás szerint – áttetsző, közvetítő szerep, a mű a kurátor és a közönség között, s akkor működik jól, ha a látogató gyerekeknek láthatatlan ez a törekvés. Másrészt arra utal, hogy ma már olyan mennyiségű vizuális információt kapunk, amit lehetetlen teljesen és kiegyensúlyozottan feldolgozni. Szükségünk van kapaszkodókra.

 

Harmadrészt utal az emberiség globális, minden élőlény által érzékelhető „jelendeficit”-ére is.
Most, a Láthatatlan jelenlétben újra fellebbenhet a fátyol az FMC múzeumpedagógiai szándékairól és szemléletéről. A tárlat problémákat és lehetőségeket vet fel, ám a válaszokat mindenkinek magának kell megtalálnia. Ezzel egyúttal egy pedagógiai módszertant is bemutat: nem történeti szemlélettel, haladunk előre az időben komótosan és kiszámíthatóan az őskortól napjainkig, hanem a jelenből kiindulva kóborlunk, csalinkázunk visszafelé a művészettörténetben.

 

A kiállítás számtalan kapcsolódási lehetőséggel, és szokatlan interaktív játékokkal is invitálja a kortárs művészet letisztult, derűs terébe a látogatókat:

 

- Egy asszociációs játékba, mely során a művek mellé lehet rögzíteni az alkotás lehetséges értelmezéseit.

 

- Egy szerepjátékos társasjátékba, aminek során a kiállítás művei karakterekként „kelnek életre” és egymást gátolják, segítik valamint meghökkentő feladatok elé állítják a játékosokat. (Magyarázd el egy rosszindulatú földönkívülnek miért ne rombolja le a múzeumot! és mivel Balatonfüreden vagyunk, így a társasjátékba természetesen bevonjuk a Vaszary Galériában látható másik kiállítást is, a Beke László által válogatott Top 10 című kortárs tárlatot is.)


- Valamint egy képalkotós játékba, mely során kész mozaikokból lehet összeállítani egyéni figurákat.

 

A tárlat a kapcsolódó alkotásokkal és az interakciós lehetőséggel enyhíti az okostelefonunkból áradó zaklatottságunkat, és vezet minket - kamaszokat és felnőtteket egyaránt – azon mágikus és mindenkinek karnyújtásnyira lévő dolog felé, amit Jelenlétnek hívunk.

 

Láthatatlan jelenlét 3.0 – Balatonfüred Vaszary Galéria
Megnyitó: 2020 szeptember 17., 18:00


Kurátorok: György Gabriella (FMC) és Nyitrai Orsolya (Vaszary Galéria) múzeumpedagógusok


Jelen lenni többet jelent, mint éppen valahol tartózkodni. Teljes figyelmünket, odaadásunkat, beleérző képességünket igényli. Hogyan is élhetnénk bele magunkat bármibe is, ha nem tudnánk átélni azt a másvalamit, vagy másvalaki helyzetét? Beleérző képességünket és fantáziánkat most egy interaktív kiállításon fejleszthetjük, miközben jól szórakozunk – a jelenlét, a hiány és a kommunikáció fogalmai köré csoportosított kortárs és modern alkotások közegében. A különleges, kimondottan kamaszok számára rendezett kiállításon a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének darabjai kezdeményeznek párbeszédet a TOP 10 című tárlaton látható alkotásokkal, illetve természetesen a közönséggel. A múzeumpedagógiai szempontok szerint rendezett tárlaton asszociációs játékokkal és egy társasjáték segítségével keressük a válaszokat a műalkotások által feltett kérdésekre – közösen próbálunk válaszolni az olyan nagy horderejűekre is, mint például: hogyan tudnánk elmagyarázni egy földönkívülinek, hogy mi a művészet?

 

Vincze Ottó: Magyarázat, 1998

 

Kiállító művészek:

 

ANNA Margit | ÁSZTAI Csaba | CSONTÓ Lajos | Petar ČORNATOVIĆ | DEIM Balázs | GYŐRFFY Sándor | HOLDAS György | ILOSVAI VARGA István | KIS VARSÓ | KMETTY János | KORNISS Dezső | KÓSZA SIPOS László | ORSZÁG Lili | PAIZS GOEBEL Jenő | Sorin NEAMŢU | SZIRTES János | TÓTH Eszter | VAJDA Lajos | VINCZE Ottó

 

 

Toth Eszter: Kinn a bárány, benn a farkas, 2012

 

A kiállítás a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében jött létre, melynek szakmai megvalósítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A projekthez kapcsolódó múzeumpedagógia foglalkozások 2020. szeptember 17. és október 31. között zajlanak.

 

 

Borítókép:

Ásztai Csaba: Ádám és Éva, 2003