EN facebook

Hét őszi kiállítással jelentkezik a Ferenczy Múzeumi Centrum

2019-09-10 17:45

A 4. Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál lezárása után hét őszi kiállítással jelentkezik Szentendrén, illetve külföldön a Ferenczy Múzeumi Centrum.

 

Szeptember 1-jén ért véget Szentendrén az FMC által szervezett Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál, amelynek azonban néhány kiállítása még látogatható - mondta az intézmény igazgatója, Gulyás Gábor.
Mint közölte, az idén Álom címmel meghirdetett Art Capital látogatócsúcsot döntött 110 ezres közönségével, amelyet 18 kiállítás és 107 kísérőprogram várt.

Gulyás Gábor a gazdag programból Dmitrij Kavarga orosz képzőművész tárlatát emelte ki: a klímaváltozáshoz kapcsolódó "apokaliptikus víziót" szeptember 15-ig még megtekinthetik az érdeklődők. Gulyás Gábor bejelentette: a 2020-as Art Capitalt Bábel címmel rendezik meg.
Az őszi programról szólva elmondta, hogy szeptember 12-én a Római Magyar Akadémián mutat be kiállítást az FMC a Kádár-kor tiltott-tűrt-támogatott képzőművészetéről, majd szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön is bemutatkozik. Ugyanezen a napon a Szentendrei Képtárban A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás, amely az 1959-es, műcsarnokbeli francia könyvkiállítás történetét idézi fel.
Október elejétől a Művészetmalomban a tolcsvai művésztelepet mutatja be reprezentatív kiállítás, majd az épület másik szárnyában a tavalyi Velencei Építészeti Biennálé izraeli pavilonjának anyagát ismerhetik meg a látogatók az In Statu Quo (Tárgyalási struktúrák) című tárlaton.
Október 13-tól a Szentendrei Szabadtéri Tárlat Rómában is bemutatkozik a Campo de' Fiori körüli utcákban, Másokról nem mondok semmit címmel pedig a Tanácsköztársaság során mártírhalált halt Kucsera Ferenc káplánra emlékezik kiállítás a szentendrei Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban október végétől - mondta Gulyás Gábor.
Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere elmondta, hogy a város idén jubileumi Kucsera-emlékévet tart. A mártír káplánt a szentendreiek száz éve szentként tisztelik, a kultusz ápolásában pedig az önkormányzat is részt vesz számos programmal, illetve a Kucsera-díj megállapításával - tette hozzá.
Ősszel a vatikáni magyar kápolnában emlékmisét tartanak Kucsera Ferenc emlékére, az erre érkező szentendrei delegációt Ferenc pápa is fogadja majd - mondta el Gyürk Dorottya.

 

kiállítás, programajánló, téma
2019-09-09 18:00
gyűjtemény, konferencia, Pulszky Társaság
2019-09-09 09:00
kiállítás, látogató
2019-09-09 08:00