EN facebook

Kutatók Éjszakája a Vajdahunyadvárban

PROGRAMAJÁNLÓ

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum ebben az évben is csatlakozott a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Az intézmény izgalmas előadásokkal és foglalkozásokkal várja a közönséget 2024. szeptember 27-én, pénteken 18 órától.

 

Előadások:

 

Stix Károly, egy 20. századi keszthelyi szőlész-borász élete

 

Stix Károly (1893-1974) a Herceg Festetics Uradalom szőlő- és borgazdaságának egykori kitűnő kezelőtisztje szaktudásának és kitartó munkájának köszönhetően a két világháború között országosan ismertté és közkedveltté váltak a hercegi pincészet kiváló minőségű borai. Az előadás bepillantást kínál a jeles borász életének és a hercegi szőlő- és borgazdaság virágkorának történetébe. Mindez kiegészül néhány, a Múzeumban őrzött, Stix Károlytól származó, az egykori diási uradalmi pincében használt borászati munkaeszköz bemutatásával és egy közös koccintással az előadás végén.

 

Időpont: 18:00 – 18:20

Előadó: Nagy József

 

 

Erdei mellékhaszonvételek a XIX.- XX. századból

 

Az erdei mellékhaszonvételt az emberiség már évezredek óta űzi. Az erdőben a fán kívül még előforduló és hasznosítható anyagok igen különfélék és nagyon különböző, módosított értékkel bírnak.  Ezeknek a rejtett tartalékoknak a feltárásáról időszerű szólni, különösen most, mikor a gazdálkodási gyakorlat igyekszik a természetes kultúrákhoz visszatérni, csökkenteni a túlzott vegyszeres gyomirtást, növényvédelmet, műtrágyázást, életterünk megőrzésének céljából.

 

Időpont: 18:30 – 18:50
Előadó: Gáspár László

 

 

Környezeti kihívások és társadalmi válaszok – Egy környezettörténész eszköztára

 

Terméskatasztrófák, szélsőséges időjárási események, éghajlatváltozás… Ezekkel a környezeti kihívásokkal nemcsak a mai, hanem a több száz, több ezer éve élt embereknek is meg kellett küzdenie. Milyen forrásokat használhat fel egy környezettörténész a Kárpát-medence éghajlatának történeti kutatására? Hogyan dokumentálhatja az anomáliákra adott társadalmi válaszokat, az ember tájátalakító tevékenységének ökológiai hatásait, s egyáltalán az ember környezethez fűződő viszonyát?

 

Időpont: 19:00 – 19:20
Előadó: Buzgó Gábor és Vigh Barbara

 

 

Madár madár hátán

 

A madarak társas viselkedésének megfigyelése, szabad természetben sok érdekes és fordulatos eseményt tartogat az érdeklődők számára. A látogató ezen élményekből kap egy kisebb áttekintést a vetítés folyamán.

 

Időpont: 19:30 – 19:50
Előadó: Papp Tibor

 

 

Folkusfalvai Lacsny Miklós (1776-1857) és birtokigazgatási könyve

 

A 18-19. században egész Európában lezajló mezőgazdasági forradalom egyik vívmánya a mezőgazdasági szakképzés fejlődése, a szakirodalom terjedése. A 18. század végén korszerűsödő hazai nagybirtokok igazgatásához magyar nyelvű könyveket kezdtek kiadni, melyek írói között birtokkormányzót, gazdatisztet is találhatunk. Az előadás során az egyik ilyen birtokigazgató, Folkusfalvai Lacsny Miklós művét és életét ismerhetjük meg.

 

Időpont: 20:00 – 20:20
Előadó: Horváth Tamás

 

Foglalkozások:

 

Könyvtári könyvműhely

 

A tudomány elválaszthatatlan a könyvek világától. Alkosd meg saját könyvedet! Ismerkedj meg a japán könyvfűzés technikájával kollégáink útmutatásával. Ha elkészült a könyv, ne veszítsd el a lapok között a fonalat - ebben segít, ha pecsételéssel könyvjelzőt is készítesz velünk.

 

Cianotípia készítés

 

A Mezőgazdasági Múzeum Dokumentációs gyűjteménye több eredeti tervrajzot őriz a Vajdahunyadvárról. Ezek egy része cianotíp technikával (kékkép vagy más néven kéknyomat) készült. Az 1890-es években elterjedő, leggyakrabban műszaki rajzok sokszorosítására használt eljárás jellegzetes kék színéről azonnal felismerhető.

 

A Kutatók Éjszakáján nemcsak a tervrajzok lesznek megtekinthetők, hanem a cianotíp fényképkészítés technikáját is ki lehet próbálni.

 

A belépés ingyenes.

 

 

További információ

Az év múzeuma, díj, kiállítás
2023-05-25 07:00
állományvédelem, gyűjtemény, #muzeumokajovoert, műhely, téma
2024-09-11 19:30
díj, felhívás, gyűjtemény, ICOM, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, téma
2024-09-25 19:00