Kurátori tárlatvezetés Csákány István A kalapács álma című kiállításán a Ferenczy Múzeumi Centrum

PROGRAMAJÁNLÓ

Ferenczy Múzeumi Centrum
2021-07-29 07:00

Kurátori tárlatvezetés Bodonyi Emőke művészettörténésszel, Csákány István: A kalapács álma című kiállításon. A kiállítás 2021. 06. 27. – 2021. 08. 08. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Időpont: 2021. julius 29. 17:00


Csákány István szentendrei kiállítására készített installációinak központi eleme az előző tárlatain már megismert kalapácsszobor. A művésztől megszokhattuk, hogy mindig újabb és újabb megközelítésben foglalkozik a munkásságában visszatérő témakörrel és anyagokkal. Korábbi alkotásai a közép-kelet-európai térségben érzékelhető jelenségekhez kapcsolódtak, ahol az elmúlt korszak, a szocializmus által közvetített ideológiák éltette munkásmítosz, a munka értékelése, az emlékmű tartalma vagy a hősiesség eszménye teljes mértékben átalakult, mégis megmaradtak az ezekhez fűződő régi gondolkodási sémák nyomai.


A Szentendrén bemutatott két új és egy régebbi árnyjátékban a kalapácsszobor, mint egy megszemélyesített műalkotás, árnyjátékok főhősévé válik. A kiállítás narratívája egy folyamatot mesél el különböző időbeli stációkra, illetve jelenetekre bontva. Ez a folyamat a történelem során újra és újra megtörténő körforgásról szól, ahol bármilyen értelmezhető érték képes megszületni, kibontakozni, meghalni, funkcióját elveszíteni, más értékkel ötvöződni és új életet ölteni. Az ember egyszerre résztvevője, megfigyelője és krónikása ennek a folyamatnak.


Bodonyi Emőke kurátor

 


További információ

 

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható. A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

 


Fotó: Deim Balázs

kiállítás, Múzeumok Éjszakája, múzeumtörténet, programajánló
2021-06-16 13:00
gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2021-07-01 16:00
kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, régészet
2021-06-24 12:00