EN facebook

Kincskeresés, kaland, tudomány - régészeti kiállítás nyílt Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2021-06-24 12:00

Aranyláz Pest megyében - Civil kincskeresők leleteiből nyílt átfogó kiállítás a régészet napján a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

 

Ferenczy Múzeum | Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.
Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében.
2021. június 20. – 2022. január 30.
Kurátor: Rácz Tibor Ákos

 

A múzeum belső udvarán rendezett megnyitón a vendégeket Prosek Zoltán múzeumigazgató köszöntötte, megnyitóbeszédet mondott Dr. Laszlovszky József régész, a Közép-európai Egyetem, Középkortudományi Tanszék professzora. Az eseményen koncertet adott a „VIOLECTRIK” formáció: Lantos Zoltán és Andrew J, vendégük volt Kaltenecker Zsolt.


Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója

@ Fotó: Bácsi Róbert László

 

Az első sorban: Dr. Rácz Tibor régész, a kiállítás kurátora és Dr. Laszlovszky József régészprofesszor
@ Fotó: Bácsi Róbert László

 

Az idén 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) több mint egy évtizede működik együtt önkéntesekkel, civilekkel a kulturális örökség megismerése és megmentése érdekében. A civilek részéről jelentkező fokozott érdeklődés miatt 2015-ben indították útjára a közösségi régészeti programot, majd a programok hatékonyabb szervezése érdekében 2019-ben régész és civil tagokkal megalakult a Közösségi Régészeti Egyesület. A program és az egyesület tevékenysége elsősorban a veszélyeztetett régészeti lelőhelyek megmentésére irányult, így például számtalan honfoglalás kori temető területén végeztek leletmentést, vagy tervásatást. Az önkéntesek segítségével számtalan más sikeres projektet is folytattak: tatárjárás kori érem- és kincsleleteket tártak fel, őskori arany- és bronzkincsekre bukkantak, és nagy sajtóvisszhangot váltott ki a több ezres darabszámú érdi éremkincs lelet, egy elsüllyedt hajó rakománya, amelyet szintén a programban résztvevő civilek segítségével találtak és mentettek meg.


Az új szerzeményeket bemutató, nagyszabású kiállítás nem csak az elkötelezett civilek, vagy a régész szakma számára érdekesek. A rendkívül látványosan megmunkált arany- és ezüsttárgyak a korabeli anyagi kultúráról vallott elképzeléseinket alapjaiban változtatják meg. A kiállításban az új szerzeményeket a megfelelő történeti kontextusba helyezve mutatják be. A szakmai háttéranyag kidolgozásában 25 régész működött közre. A tárgyakat a Ferenczy Múzeum, az egykori Pajor-kúria hat kiállítóterében helyezték el, melyek mindegyike külön tematikát jár körbe. Így például külön terem foglalkozik a kincs fogalmának régészeti értelmezésével, a közösségi régészeti projektek ismertetésével, az országos együttműködésben feltárt leletek bemutatásával, vagy az etikus fémkeresőzés eredményeivel. A kiállítás nem kerüli meg a vegyes megítélésű fémkeresőzés problémáit, az összetett társadalmi jelenség árnyaltabb megközelítésére tesz kísérletet az ezres nagyságrendű fémanyag, presztízstárgyak felvonultatásával. A kiállított leletegyüttesek előkerülési történetét látványos videókban mesélik el.

 

 

 

 

 

Az FMC múzeumpedagógusai a látogató gyerekek, iskolás csoportok számára a kincsekhez kapcsolódó összetett programcsomagokat dolgoztak ki. A további tájékozódást, az ismeretek elmélyítését a legfontosabb leleteket bemutató kiállítási katalógus segíti.

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó programok a Múzeumok Éjszakáján:


Június 26. szombat


16:00
Családok versenye – régészeti társasjáték Tóth Olivér Artúr játékmesterrel.
A játékra előzetes regisztráció szükséges: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu.


16:00-24:00
Online szabadulószoba egyéni játékosok és csapatok számára.


21:30
Keressük a kincset! – régészeti előadás és tárlatvezetés Dr. Rácz Tibor régésszel.


Vajon miért akarnak olyan sokan gyerekkorukban régésznek menni, ha nem a titokzatos kincsek miatt? Sokaknak a régészet kincsekkel tarkított mesevilág, másoknak kaland és próba, ismét másoknak a megismerés útja.
A kincs fogalma a köznapi gondolkodásban és beszédben elsődleges értelmében kiemelkedő anyagi értékű, ingó vagyontárgyra, például felhalmozott pénzre, nemesfémre, ékszerre utal. A szakmai nyelvben a kincslelet általában az adott korban is kiemelkedő anyagi vagy eszmei értéket képviselő tárgyat, vagy felhalmozott tárgyak együttesét jelöli, amelyet krízishelyzetben az érték átmentése céljából, esetleg rituális cselekvéssor részeként helyeztek földbe, vagy egyszerűen gazdasági okokból, megőrzésre rejtettek el.


Pillantsunk bele ebbe az izgalmas világba és lássuk, ki lesz a következő kincskereső!

 

 

@ Fotók: Bácsi Róbert László

örökségvédelem, régészet, természet, történelem
2021-01-14 10:30
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00
beruházás, örökségvédelem, régészet, természet, történelem
2020-11-29 07:00