EN facebook

Kulturális Örökség Napjai Zalaegerszegen

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-09-11 07:00

2024. szeptember 21-22-én a Kulturális Örökség Napjai alkalmából hazánkban és Európa-szerte több ezer műemlék és kulturális helyszín nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A szervezők fel szeretnék hívni a figyelmet a körülöttünk még meglévő értékek sérülékenységére, az épített és természeti örökségünk szépségére és megőrzésének fontosságára. Fontos az is, hogy a helyi lakosok közelebb kerüljenek a környezetükben megtalálható kulturális értékekhez, szeressék és megbecsüljék azokat. 

 

A múlt század közepén (1949-ben) a zalai megyeszékhelyen mindössze 21 000 ember élt. Három évtizedre rá - az erőteljes iparosítás hatására - a lakosság száma megháromszorozódott. A környező falvakból a városba költözők lakhatási problémáját csak lakótelepek építésével tudta megoldani az akkori városvezetés. Elsőként az 1960-70-es években kukoricaföldek, erdők és szőlőültetvények helyén - Landorhegyen - született az új városrész, majd a családi házas övezet mellett a Kertvárosban is sorra nőttek ki a földből az emeletes házak, végül a nyolcvanas-kilencvenes években a páterdombi lakótelep készült el.

 

A vizslaparki lakótelep a hetvenes évek elején épült, az alagútzsalus építési rendszerű házakba sok család beköltözhetett (fotó: Göcseji Múzeum)

 

Zalaegerszegen szeptember 21-én nosztalgia autóbuszos városnézésen vehetnek részt az érdeklődők, az idegenvezető Béres Katalin történész-főmuzeológus lesz. A városnézésre egy régi, de még kitűnően működő Ikarus buszon lehet helyet foglalni, ahol utazás közben és a rövid megállók alkalmával is érdekességeket hallhat a közönség a házak építésének történetéről, építészeti jellegzetességeiről, az infrastruktúráról, a közlekedési viszonyokról, a közkedvelt parkokról és a köztéri alkotásokról. A zalaegerszegi lakótelepek nyomában című program szombaton 16 órakor a Göcseji Múzeum elől indul, ahol várják a közönséget a múzeum munkatársai, valamint az Ikarus 260.46 típusú autóbusz.

 

Sokszor említjük, hogy Zalaegerszeg fekvése csodaszép. A város a zalai dombok és dús erdők ölelésében, Göcsej kapujában található, sok idelátogatót elvarázsol a látvány. A vidék építészeti örökségével ismerkedhetnek meg a vendégekvezetett falumúzeumi séták során szeptember 21-én szombaton és szeptember 22-én vasárnap délután. Az egyetlen eredeti helyén lévő Hencz-malom köré épített skanzen igazi mesebeli település, ahol bárki megismerheti az egykor élt göcseji ember környezetét, dolgos hétköznapjainak használati tárgyait, szokásainak és ünnepnapjainak emlékeit. De azt kevesen tudják, hogy eredetileg nem ide tervezték a falumúzeum helyét. Aki részt vesz a két séta valamelyikén, izgalmas történeteket hallhat a kezdeti elképzelésekről és arról, hogyan bontották szét a környék településein, majd építették újjá a jellegzetes házakat, pajtákat, a kovácsműhelyt és a haranglábat.

 

 

A zsúpfedeles lakóház a zalai Kávásról került a skanzen területére

  

Ha hétvégén kirándulna a család, ajánljuk figyelmükbe a zalai tájat, Göcsej mással össze nem téveszthető hangulatát, az emberek vendégszeretetét és a zalaegerszegi programokat!

 

 

Borítóképen:

A Falumúzeum legújabb szerzeménye: barokk orgona Vöcköndről. Nyáresti orgonakoncertből az idén nem volt hiány.
felhívás, gyűjtemény, Kulturális Örökség Napjai, látogató, örökségvédelem, programajánló, téma
2024-08-08 07:00
helytörténet, Kulturális Örökség Napjai, látogató, örökségvédelem, programajánló, téma
2024-09-10 19:30
műhely, restaurátor, tárgy
2019-01-31 08:17