EN facebook

Közösségek Hete Petőfivel - Április 28-áig még lehet csatlakozni!

FELHÍVÁS

A közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat 2023. május 8-14. között, amelyet idén a Petőfi 200 emlékévhez csatlakozva szervez meg a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

 

Az idei év mottója: “Egy a szív, az akarat”

 

2023-ban a Közösségek Hete a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik. Első pillantásra két teljesen eltérő témát kapcsolunk össze, azonban szoros összefüggés van a Petőfi-emlékév alapkoncepciója és a Közösségek Hete szellemisége között. A közösségek összetartó ereje ugyanis abban a nemzeti, nemzetiségi, helyi, illetve közösségi identitásban rejlik, amely Petőfire és korszakára olyannyira jellemző. Fontosnak tartjuk azonban, hogy ez ne jelentsen sem kirekesztést, sem pedig az egyes közösségek elszigetelődését. Ezért szem előtt tartjuk az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azon megállapítását is, miszerint: “Egyre változatosabb társadalmunkban elengedhetetlen a sokszínű, változatos és dinamikus kulturális identitással rendelkező emberek és csoportok közötti harmonikus kölcsönhatás biztosítása, ahogy együttélésre való hajlandóságuké is.” Másrészt a “lobogó zseni” jelleme, mind pedig a “dinamikusan változó történelmi korszak” a Közösségek Hete ötletes és kreatív, valamint korszerű, a változásokra reagáló és folyamatosan megújuló törekvéseivel cseng össze, mindezek pedig a haladás szóban összegződnek.

 

Közösségek Hete célja 2023-ban az, hogy egyedi, helyi, kulturális közösségi programokkal felhívja a figyelmet a közösségekben rejlő értékekre, azonban mindezt a Petőfi 200 emlékév programívéhez kapcsolódva valósítsa meg.

 

 

A programszervezőktől olyan programokat várnak, melyek az alábbi tematikákhoz kapcsolódnak:

 

“Annyi kincse van hát e hazának” (Keressük értékeinket)
“S egy nemzet fogja megtapsolni lantom” (Alkotni öröm)
“…egy közös jó van, miből Egyenlőn jár mindenkinek” (Adj esélyt!)
“Segíthetek-e bajodon?” (Egy szívvel, egy lélekkel)
“Zöld föld felett, kék ég alatt” (Zöld, zöldebb, legzöldebb)
“Hogy is tudnék futni mostan?” (Mozdulj rá!)
”Üdvezellek, ifjú pályatárs!” (Tiéd a pálya!)

 

A 2023-ban ajánlott tematikák leírása itt olvasható. A programok megszervezéséhez a korábbi Közösségek Hete programjairól készített összefoglalók is inspirációként szolgálhatnak.

 

A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.

 

A regisztráció határideje 2023. április 28.

felhívás, gyűjtemény, Közösségek Hete, látogató, műhely, néprajz, programajánló
2023-03-11 07:00
emlékezet, film, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, történelem, virtuális
2020-12-03 07:00
díj, felhívás, műhely, téma
2021-08-08 07:00