EN facebook

Közelgő események a Ludwig Múzeummal

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-08-31 07:00

Szeptember elején a Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok tárlat harmadik külső helyszínén Jeannette Christensen helyspecifikus installációjával ismerkedhet meg a közönség. Az Itt és most – Kortárs Webinárium sorozat ötödik alkalma során pedig Martos Gábor kalauzolja az érdeklődőket a művészet és a műkereskedelem világában.

 

Búcsúzik a Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok

 

A 2022. szeptember 4-ig látható kiállítás a napjainkra mind globális, mind személyes szinten megtapasztalható állandósult átmenetiség kérdését járja körül. A kiállított művek a jelen pillanatának megragadásával és totálissá tételével mutatnak fel lehetséges alternatívákat folytonos jelleggel újraíródó mindennapjaink tükrében.


Installáció külső helyszínen
JEANNETTE CHRISTENSEN: MINDEN NAP EGY CSODA II. (borítóképen)

 

Megnyitójának időpontja: szeptember 2., péntek, 18.00–19.00 óra
Helyszíne: 1095 Budapest, Vámház körút 11.

 

Jeannette Christensen Budapestre készült installációja nemcsak hely-, hanem „időspecifikus” is – bár ilyen meghatározás a kortárs művészetben nem igazán létezik. A Minden nap egy csoda II című mű egy teljesen banális, hétköznapi anyagot, az étkezési zselét használja fel minimalista szobrokként megjelenő tárgyak létrehozásához, amelyek a kiállítás helyszínéül szolgáló pincében a hely atmoszférikus sajátosságainak hatására „önálló életet” kezdenek élni. A zselében beinduló biokémiai folyamatok hatására az installáció szinte minden pillanatban másképp jelenik meg a néző számára, aki a művet a maga „teljességében” sosem láthatja, csak abban a pillanatban érzékelheti, amikor épp a kiállításban jár. Az installáció azonban mindazoknak a pillanatoknak az összessége, amelyek a bomlási folyamat időbeliségét jelentik, és így magának a mű befogadásának az időbeliségére is ráirányítják a néző figyelmét.

 

Mivel a folyamat – és így a kiállítás – végére a mű maga tulajdonképpen megsemmisül, ezért az időbeliség nemcsak a befogadás, hanem a mű fennmaradásának, illetve végső soron annak eltűnése szempontjából is további kérdéseket vet fel.

 

A megnyitón a részvétel ingyenes.

 

Jeannette Christensen két másik munkája a Kiterjesztett jelen című kiállításban látható.

 

 

 

ITT ÉS MOST – KORTÁRS WEBINÁRIUM SOROZAT 5.
A „SZÉPSÉG” ÉS AZ „ÉRTÉK” – MŰVÉSZET ÉS MŰKERESKEDELEM

 

Időpontja: szeptember 5., hétfő, 18:00-19:30 óra
Helyszíne: Online tér, ZOOM felület

 

Mitől értékes egy „értékes” műtárgy”? Mikor hogyan mérték az emberek a műtárgyak „értékét”? Mióta létezik műkereskedelem? Mióta mérjük a művészi értéket alapvetően pénzben? Mit jelent az, hogy a művészi érték felismerését mára szinte kizárólag a pénzben mért elismerés „értéke” vette át? Hogyan alakítja maga a műkereskedelem a művészi értéket, és ezzel együtt a művészeti kánont? Miért van az, hogy a világban ma gyakran olyan művekért fizetik a legmagasabb árakat, amelyek láttán pedig sokan azt mondják, hogy de hát ilyet ők is tudnának? És akkor miért nem tudnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbálunk meg válaszokat keresni ebben a másfél órában.

 

Előadó: MARTOS Gábor PhD művészeti író, műkereskedelmi szakértő

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni IDE KATTINTVA lehet.

design, építészet, kiállítás, kortárs, látogató, múzeumtörténet, tárgy
2022-07-28 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, természet
2022-04-16 18:00