EN facebook

Korszakok és birodalmak határán – Kelta és korai római leletek, leletegyüttesek – 2024. február 22-23.

MŰHELY

2024-02-21 07:00

2024 februárjában ismét nemzetközi régészeti konferenciára várja a szakmát és az érdeklődőket a Tatabányai Múzeum. Az esemény kiváló lehetőség arra, hogy a téma kutatói megosszák egymással legújabb eredményeiket, valamint közösen keressenek utakat, kérdéseket, és találjanak válaszokat.

 

2015-ben került először megrendezésre a Korszakok és birodalmak határán című nemzetközi régészeti konferencia, melynek az apropóját egy nagyszabású késő vaskori kiállítás szolgáltatta. Komárom-Esztergom vármegye a késő vaskor és a kora római kor idején lakott volt, mégis, számtalan vakfolt van továbbra is ennek az izgalmas átmeneti korszaknak a kutatásában.

 

A konferencia tematikája idővel kibővült a Kárpát-medence ezen időszakának szakmai kérdéseivel. E kérdések tisztázását kísérli meg a konferenciák sora, melynek immáron negyedik alkalommal ad otthont szervezőként a Tatabányai Múzeum. Az idei tematika mottója egy Hannibal idézet: „Vagy találunk utat, vagy építünk egyet” – fókuszban tehát az út, az úton járók, az út mellett lakók, az út mellett temetkezők.

 

fotó: Vágó-Lévai Katalin, 2018

 

Az első nap a késő vaskor, a második nap a kora római időszak kutatásairól ad számot, nemcsak Pannonia Provincia, hanem a Kárpát-medence (Barbaricum, Dacia Provincia), ill. az azon túlnyúló tájak érintettségével. A hazai kutatók mellett Szlovákiából, Csehországból, Romániából is érkeznek előadók, akik várhatóan számos új, izgalmas eredményről számolnak majd be a konferencián, hiszen a Covid19-világjárványt követően első alkalommal találkozhatnak szélesebb szakmai körben.

 

fotó: Dallos István, 2015

 

A konferencia részletes programja elérhető a Tatabányai Múzeum honlapján és közösségi média felületén.

 

 

Borítóképet készítette:

Dallos István

2015 

helytörténet, konferencia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, téma
2022-11-11 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, ipari örökség, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, technika, téma
2022-12-03 20:00
gyarapodás, gyűjtemény, ipari örökség, tárgy, téma
2023-11-27 07:00