EN facebook

A helytörténész és eszközei - Beszámoló a Tatabányai Múzeum konferenciájáról

BESZÁMOLÓ

2022-11-11 07:00

A Tatabányai Múzeum rendszeres résztvevője a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatnak, melyre évről évre különféle tematikus rendezvényekkel készül. Idén sem volt ez másképp, hiszen a helytörténeti gyalogtúra, a képzőművészeti tárlatvezetés és az óvodapedagógusok napja mellett A helytörténész és eszközei című konferencia került be a múzeum őszi programkínálatába. A fesztivál tatabányai záróeseményére november 8-án került sor.

 

„Amit bizonyosan tudunk a 21. századról,és ez egyik legfontosabb jellemzője, hogy ez az a század, amikor meg fognak halni a holokauszt túlélői. Mindenki.” – írja Esterházy Péter. Az idézet nemcsak tényállást közöl, hanem egyúttal ösztönző erővel is bír a szakemberek számára, hiszen a túlélők és a történések még élő szemtanúinak megszólaltatása az utolsó előtti pillanatok sürgető lehetőségét kínálja a kutatóknak.

 

Legfőbb eredményként több előadó is azt emelte ki, hogy a kutatói munkának köszönhetően a gyakran száraz, számszerű „kartoték-adat” halmazai helyett a tragikusan odaveszett emberi minőséget sikerült megismerniük és megismertetniük másokkal.


A helytörténész és eszközei – Bevezetés a Komárom-Esztergom megyei zsidó közösségek kutatásának műhelytitkaiba című konferencia célja az volt, hogy körüljárja a megyei zsidóság történetével foglalkozó kutatások módszertani sajátosságait, és bemutassa azok kihívásait. Ennek megfelelően a konferencia előadói az izgalmas témákat változatos aspektusból járták körbe, újabb horizontokat teremtve ezzel a téma iránt érdeklődő szakmai és nagyközönség számára. Az országos helyzetkép mellett elsősorban a helyi és megyei körkép került részletes feltérképezésre.

 

 

A meghívott előadók névsora a teljesség igényével: dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató (Magyar Zsidó Levéltár és Múzeum, Budapest), Számadó Emese igazgató (Klapka György Múzeum, Komárom), Sárosi Attila tanár, helytörténeti kutató (Esztergom), Szűcs József helytörténeti kutató (Kuny Domokos Múzeum Tata), Kövesdi Mónika művészettörténész (Kuny Domokos Múzeum, Tata), ifj. Gyüszi László helytörténeti kutató (JAMVK, Tatabánya), dr. Simonik Péter egyetemi docens (Széchenyi István Egyetem, Győr).

 

 

A konferencián tárgyalt fontosabb témák – többek között – a következők voltak: életútinterjúk a holokauszt komáromi eseményeinek rekonstruálásában; az esztergomi zsidóság emlékének megőrzése, tematikus helytörténeti séták; a kistelepüléseken (Kocs, Mocsa) élő zsidó népesség kutatása; Komárom-Esztergom megyei zsidó vonatkozású emlékhelyek és emlékművek; a zsidó közösség kutatásának korlátai és lehetőségei Tatabánya elődközségeiben. A konferenciát a Tatabányai Múzeum mellett a Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesület, illetve a Tatabányai Múzeumbaráti Kör szervezték.

 

 

Fotók: Vágó-Lévai Katalin

emlékezet, fénykép, látogató, múzeumandragógia, tárgy
2022-09-02 20:00
kiállítás, #muzeumokajovoert, műhely, természet, virtuális
2021-03-23 07:00
kiállítás, technika, történelem
2017-09-28 07:30