Körforgásban: Fazekas Valéria

Iparművészeti Múzeum
2019-09-27 14:00

Az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című sorozatában Fazekas Valéria kalaptervező dizájner kiállítása következik.


A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya indította útjára. A múzeum Üllői úti főépületének rekonstrukciója idején különösen fontos, hogy mozgásban tartsák a gyűjteményt. A Körforgásban című sorozat keretében arra kérnek kortárs dizájnereket, hogy miután megismerkedtek a múzeum nemzetközi színtéren is páratlanul gazdag gyűjteményével, válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot, ami munkájukat inspirálja, és azokra reflektálva hozzanak létre saját dizájnt. A múzeumi gyűjtemény inspirációjára megszületett dizájn maga is a gyűjtemény részévé válik, amely további kiállítási relációkra nyújt lehetőséget.

A sorozatot 2018-ban az Artista Stúdió kiállításával indították útjára, melynek eredményeként három egyedi öltözékkel és ehhez tervezett kiegészítőkkel bővült a múzeum gyűjteménye. A sorozat második kiállítója Maria Jeglińska lengyel dizájner volt, aki egy 1969-ben Mikó Sándor által tervezett karosszéket választott inspirációs forrásként, és ebből ihletet nyerve mobil falakat tervezett. A kiállításnak legalább olyan fontos része a tervezés folyamatát bemutató film, amely a látogatók számára betekintést nyújt a kulisszák mögötti világba.

Harmadik meghívott Fazekas Valéria kalapdizájner, aki két díszedényt választott ki a gyűjteményből, amelyek több tucat kalap elkészítésére inspirálták.

Fazekas Valéria 1987-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol Szilvitzky Margit volt a mestere. A dizájn és képzőművészet határán mozgó kalapjaira egyaránt jellemző a viselésükből adódó folyamatos változtathatóság, az anyag és a forma játékossága, valamint a térbeli dimenziók közötti léptékváltás egyensúlya. Alkotásai az organikus, légiesen alakítható, univerzális formáktól a plasztikusabb, szoborszerű, képzőművészeti objektekig terjednek. A kalapok különlegessége, hogy viselőjük személyiségét is képesek megváltoztatni aszerint, hogy miként rögzítik őket a testen. Fazekas Valéria kalapjai rendszeresen szerepelnek nemzetközi és hazai kiállításokon.

Kurátor: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztályának vezetője.

 

KÍSÉRŐ PROGRAMOK:

2019. október 3. 18.00-19.30 – Építészet és kalap

Hogy függ össze építészet és kalap? Milyen kérdések merülhetnek fel, melyek mindkét dizájnra vonatkoztathatók? Hogy jelenik meg a kalap, mint szimbólum egy építész számára. Van-e olyan épület, melyet kalap inspirált, és viszont?
Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán építész és a Ráth György-villa állandó kiállításának belsőépítészeti tervezője, Somlai Tibor beszélget Fazekas Valériával építészet és kalap kapcsolatáról.

A beszélgetés résztvevői: Fazekas Valéria dizájner, Somlai Tibor belsőépítész, Cselovszki Zoltán építész, az IMM főigazgatója

 A beszélgetést vezeti: Farkasdy Melinda művészettörténész

A programra regisztrálni szükséges!


2019. október 10. 18.00-19.30 – Fraktálelmélet és dimenzióváltások, avagy technikák és alapanyagok a kalapkészítésben

A kiállításhoz kapcsolódó program a kalapkészítés olyan részleteibe nyújt bepillantást, amelyek még a szakmabeliek számára is okozhatnak meglepetéseket. A beszélgetésen igyekeznek feltárni, hogy különböző korokban és földrajzi helyeken milyen technikákat és anyagokat használtak kalapkészítésre. Vajon van-e speciálisan magyar, akár Budapesthez kötődő technika, alapanyag? Amellett, hogy szó lesz a kalapgyártás ipari oldaláról is, kifaggatják a művészt, van-e saját fejlesztése. A kurátor Fazekas Valériával beszélget.

A beszélgetést vezeti: Horváth Judit kurátor

A programra regisztrálni szükséges!


2019. november 14. 18.00-19.30 – A modern nő és a kalap
 
A beszélgetés során elsősorban azt járják körül, hogy a korszellem hogyan jelenik meg a kalapviselési szokásokban. Mit szimbolizál a kalap? Hogy hat a személyiségre, megváltoztatja-e viselőjét? Milyen eseményhez milyen kalapot hordunk? Mi a kalap funkciója és mennyiben függ össze a dizájn a praktikummal. Beilleszthető-e a kalap a mai hétköznapokba? Jakab Julit többek között arról kérdezik, mennyire merült el a kalapok világában a Napszállta című film előkészületei során.

A beszélgetés résztvevői: Fazekas Valéria dizájner, Jakab Juli színész, a Napszállta című film főszereplője

A beszélgetést vezeti: Horváth Judit kurátor

A programra regisztrálni szükséges!


2019. december 12. 17.00-18.00 – Kurátori tárlatvezetés

 

A kiállítás 2019. szeptember 27 – december 15. között tekinthető meg.

 

 

 

iparművészet, látogató, programajánló, tárgy
2019-09-08 08:00
múzeum, múzeumpedagógia, műhely, pályázat
2019-09-27 09:00