EN facebook

Zárvatartás idejére - előadássorozat a Ráth-villában

Barokk cipellők

2019-09-08 08:00

"A tárgyak hatása alól senki sem vonhatja ki magát. Lehet nem olvasni, nem járni színházba, múzeumba, kiállításra, de tárgyak és építmények nélkül nem lehet élni. Ha ezt végiggondoljuk, egy furcsa ellentmondásra bukkanunk: a kivétel nélkül mindenkit, az egész társadalmat hatásába vonó tárgyakkal esztétikai vonatkozásban kevesebbet törődünk, mint a lényegesen kisebb körben ható, nagy eszmei értékű műalkotásokkal." / Miklós Pál /

Hétfőnként a műtárgyak és a múzeumi kulisszatitkok iránt érdeklődőket várjuk – ezért lett sorozatunk címe Zárvatartás idejére. Az iparművészet, a design és a divat kedvelőivel olyan információkat szeretnénk megosztani, amelyekhez más forrásból nem juthatnak hozzá. Tapasztalataink szerint a múzeumlátogatók sok olyan kérdést tesznek fel, amelyeket csak a tárgyak kutatói, restaurátorai tudnak megválaszolni. Külföldön egyre több intézmény nyújt „kérdezd a kurátort!” címmel lehetőséget arra, hogy a közönség közvetlenül kommunikálhasson a szakemberekkel. Sorozatunk is ezzel a céllal jött létre.

 Az Iparművészeti Múzeum nemcsak a magyar építészettörténet egyik legjelentősebb épülete és nemcsak egy nemzetközi szinten jegyzett műtárgygyűjtemény, hanem egy szakmai közösség is, amely hivatását a műemlék épületben, a gyűjtemény gondozása révén gyakorolja. Számos szakterület egyetlen hazai specialistája dolgozik itt, ezért okkal gondolhatjuk, hogy munkájuk sokakat érdekel.

Az ország egyetlen iparművészeti múzeumának egyik fontos feladata, hogy a tárlatvezetéseken, gyerekfoglalkozásokon és egyéb hagyományos programokon túl közvetlen módon is megismertesse az érdeklődőket a múzeum falai között zajló munka eredményeivel, beszámoljon a legújabb kutatásokról, restaurálásokról és egyéb, műtárgyakkal kapcsolatos aktualitásokról.

Az Iparművészeti Múzeum először 1900-ban indított ingyenes ismeretterjesztő előadásokat a „művelt közönség számára”. Most ezt a hagyományt felelevenítve havi egy alkalommal, hétfői napokon a könyvtár olvasótermében rendezünk ingyenes előadásokat az érdeklődők számára.

 

 

Moór Anikó: Barokk cipellők az Iparművészeti Múzeum Viseletgyűjteményéből

 

Időpont: szeptember 9., 16:00
Helyszín:
Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
 

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött, 18. század elejéről fennmaradt női lábbelik a kor francia divatjának megfelelően készültek. A pazar lábbelik tulajdonosaik ünnepi viseletéhez tartozhattak, erre utal a drága alapanyagok és a selyem- és ezüstfonalas díszítmények felhasználása. Az előadás a barokk női cipők formavilágának megismerésén kívül bevezeti a hallgatót a restaurálás rejtelmeibe/részleteibe is.

 

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi űrlap kitöltésével tud megtenni: az űrlap eléréséhez kattintson ide

 

További előadások témájáról ITT olvashatnak.