EN facebook

Könyv és a valóság találkozása egy kőszegi épület pincéjében - KÖN 2023 a határvárosban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-09-11 20:00

Idén is örökségtúrák várnak Kőszegen a Kulturális Örökség Napjai 2023 keretében! 2022. szeptember 16-án és 17-én látogathatóak Kőszeg történelmi épületei, így például a Rajnis u. 12. középkori épület is.

 

Kőszegen a Rajnis utca 12.-Várkör 51. számok alatti barokk lakóház a Jurisich Várba vezető középkori hídon, illetve a valamikori Ausztriai Kapu (Védmű) talapzatán nyugszik. Ezek az építmények a ház pincéjében ma is teljes épségükben láthatóak. 

 

 

Az "Első Lánchíd" kiadványsorozat HIDAK VAS MEGYÉBEN című kiadvány 227. oldalán rövid bekezdésben szerepel a kőszegi Jurisich Várba vezető, a Várárkot - anno - átívelő híd megmentéséről néhány mondat, amelyben (ha kicsit túlozva is) a híd megmentését jelenítette meg Dr. Tóth Ernő szerkesztő úr a kötetben. A megmentéséért folytatott harc (illetve a hatóságokkal való küzdelem a híd megmentéséért) valós és sikeres volt. Enélkül ma talán csak a volt híd romjait láthatnánk.

 

A fahídat ,- amely a korábbi , a "Sziget" városrészt kötötte össze a Várral- annak szűk áteresztőképessége miatt kőhíd váltotta fel. Ennek célja volt, hogy  a (jelenleg) Burgenlandi mezőgazdasági áruk Kőszegi piacra való szállítása könyebbé váljon.

 

A híd pillérei - melyre a ház is épült -, a Rajnis utca 12. ház pincéjében ma is láthatóak. A közelmúltban megjelent illusztris, könyvészetileg is figyelemreméltó kiadvány ennek is állít emléket.

 

A látogatók megtekithetik a hídat, illetve a kiadványt, s ismertetést hallhatnak a felújítási munkákról is.

 

 

További információ

 

emlékezet, Kulturális Örökség Napjai, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem, programajánló
2022-09-09 14:00
állományvédelem, emlékezet, helytörténet, örökségvédelem, régészet, téma
2023-01-30 16:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem
2022-12-13 07:00