EN facebook

Konferenciafelhívás: „Ezt is a háború hozta…”

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadásra kerülnek a Múzeumpedagógiai Nívódíjak. 2019-ban pedig már negyedik alkalommal veheti át egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. A sajtótájékoztatóval egybekötött sajtónyilvános szakmai eseményt ezúttal 2019. szeptember 23-án, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezi meg a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

 

Az elismerések ünnepélyes átadását az idei évben is szakmai konferencia követi. A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019. évi mottójához („Világ csodái – Felfedezések kora!”) és az első világháború 100. évfordulójához kapcsolódunk az „Ezt is a háború hozta…” című konferenciával.

 

A múzeumi szakemberek és pedagógusok abba nyerhetnek betekintést, hogy az egy évszázada lezajlott események milyen társadalmi folyamatokat és innovációkat (felfedezéseket, találmányokat) generáltak, illetve milyen múzeumi interpretáció kapcsolható ezen fejleményekhez.

 

A konferenciának ezúttal is célja a szakmai önreflexió ösztönzése. Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy a muzeális intézmények az első világháború kapcsán miként fedezhetik fel újra saját magukat és meglévő gyűjteményüket, hogyan tudják előmozdítani a generációk közötti párbeszédet illetve a helyi közösségekkel zajló együttműködéseket.

A minden évben 250-300 főt megmozgató esemény a muzeális intézmények pedagógiai és szolgáltatási kínálatának seregszemléje is. A helyszínspecifikus gyakorlati bemutatók, workshopok remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok az innovatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, kapcsolatokat építhessenek.

 

NYÍLT FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

 

A konferencia témájához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatására várjuk muzeális intézmények munkatársainak előzetes jelentkezését.

 

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+háború jó gyakorlat jeligével 2019. augusztus 13-ig megküldeni az alábbi címre: muzped.evnyito2019@gmail.com

 

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

konferencia, múzeumandragógia, Pulszky Társaság
2018-05-26 17:30
konferencia, múzeum, programajánló
2018-04-27 08:00