EN facebook

Aktív gyűjtemények – V4 múzeumi konferencia Budapesten

2018-04-27 08:00

Még ma és holnap is tart a Szépművészeti Múzeum által szervezett „Active Collections” című nemzetközi tanácskozás, amely a múzeumi gyűjteményekhez való szélesebb körű hozzáférés témáját helyezi középpontba. A Visegrádi Csoport magyar elnökségének programsorozata keretében, április 26-28. között szervezett múzeumi konferencián az érintett országok kormányzati, múzeumi és tudományos szakemberei vesznek részt.

 

 Az intézmény által szervezett konferencia és műhelymunka a múzeumi gyűjteményekhez való minél szélesebb körű hozzáférés biztosításának új módozataira fókuszál, olyan témákat ölelve fel, mint a gyűjtemény menedzsment, a szerzeményezés jogi háttere és stratégiai tervezésének szükségessége, a gyűjteményből való kikerülés kényes problémája, a digitális technikák alkalmazása, vagy az utazó kiállítások szervezése.

 

Fotó: Active Collections honlapja

 

Az előadók rangos névsorában olyan szakértők szerepelnek, mint Mgr. Dušan Buran, Dr.phil., a Szlovák Nemzeti Galéria kurátora, a szlovákiai ICOM elnöke, Dorota Folga-Januszewska, a lengyelországi ICOM elnöke és a Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie igazgató-helyettese, Magda Němcová, a cseh kultusztárca kulturális javak védelmére létrehozott főosztályának vezetője, Peter van Mensch, az amszterdami Reinwardt Academy professzora, Susanna Pettersson, a Finn Nemzeti Galéria igazgatója, vagy Hillary Bauer, a brit kultuszminisztérium kulturális javakkal foglalkozó szervezeti egységének volt vezetője.

 

A mai és holnapi programról itt olvashatnak: PROGRAM

További információk:  Active Collections

Bevezető kép forrása