EN facebook

Klebelsberg 100 - a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása Rómában

KIÁLLÍTÁS

2022-10-15 18:00

2022. szeptemberében nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása Klebelsberg 100 címmel a Római Magyar Akadémián a miniszter hivatalba lépésének 100. évfordulója alkalmából. A tárlat ötletét még előző év őszén javasolta Dr. Komlóssy Gyöngyi az Akadémia tudományos és kulturális titkára.

 

A 15 tablóból álló kiállítás vallás- és közoktatásügyi miniszter életét és munkásságát mutatja be, gyermekkorától kezdődően egészen haláláig.

 

Klebelsberg hitvallása volt „A magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá.” A kiállítás ezt credót követve mutatta be a gróf életét és munkásságát, így Klebelsberg két fő célján keresztül indult el, vagyis bemutatni azt, milyen úton próbálta meg a magyar társadalom egészének műveltségét emelni, az analfabetizmust felszámolni a különböző fokú és típusú oktatási intézményeken keresztül. Emellett nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi szinten képzett kulturális elit kialakítására, aminek egyik fő eszköze a külföldi magyar tudományos intézmények létrehozása volt, amely lehetővé tette a kutatást, a művészi továbbfejlődést a fogadó ország intézményeiben. Igy a minisztersége idején alapított vagy ujjáalakított három külföldi tudományos intézmény (Bécs, Berlin és Róma) hangsúlyozottan bemutatásra került. A táblákon a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek műtárgyai kerültek láthatóak.

 


A kiállítás koncepciója: Sóti Lajos

 

Képek és szöveg: Lengyel Beatrix és Sóti Lajos
Lektorok: Maurizio Ceccarelli és Merényi Ágnes
Grafika: Gajdács Péter

 

 

A tárlat megnyitójára 2022. szeptember 15-én került sor a Római Magyar Akadémia főlépcsőházában és a Liszt terme előtti folyosón. Az eseményen felszólalt Dr. Kudar Gábor Áron az Akadémia igazgatója, Dr. Virágos Gábor a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Dr. Lengyel Beatrix a Történeti Fényképtár vezetője. Az ünnepély után a látogatók Orsovai Endre zongoraművész koncertjét hallgathatták meg. A rendezvényen meghívásunkra megjelent Stefano Bethlen, Bethlen István gróf ükunokája, aki az elmúlt években adományokkal gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeumot, Francesco Guida az Univesità Roma Tre professzora és Lorenzo Venuti a Firenzei Egyetem tudományos munkatársa.

 

A kiállítás 2022. november 18-ig tekinthető meg a Római Magyar Akadémián.

 

 

Borítókép: @Klara Varhelyi; forrása: orokvaros.network.hu

gyűjtemény, múzeumtörténet, MúzeumTrip, régészet
2020-08-26 20:00
emlékezet, múzeumandragógia, Múzeumcsinálók, múzeumtörténet, téma
2022-09-09 07:00