EN facebook

Kézműves nyári táborok a Göcseji Falumúzeumban

MŰHELY

2022-08-24 16:00

Évről évre feltesszük a kérdést: van még igény a kézműves mesterségekre alapozott nyári diáktáborok megrendezésére? De amikor tavasszal meghirdetjük az ország első szabadtéri néprajzi múzeumában a programot, napok alatt betelik a lista.

 

Azt is tapasztaljuk, hogy nem csak a zalaegerszegi gyerekek érkeznek hozzánk, hanem egyre gyakrabban a nagyszülőknél nyaraló más városban élő diákok és évente több olyan gyermek, akik külföldön élnek kétnyelvű családban. Nekik egyrészt kitűnő nyelvgyakorlási lehetőség, hiszen kortársaiktól megtanulják a szlenget, másrészt elsajátítják a magyar népi iparművészet fortélyait. Jöttek már hozzánk San Franciscoból, New Yorkból, Madridból, Münchenből, Berlinből, Londonból és Dublinból. Nekik különösen nagy élmény az itteni tábor, a szokások, a napirend, a nyelvezet, a foglalkozásokon használt nyersanyagok miatt.

 


Az öt nap alatt csodás gyertyatartók és gyertyák, kiskorsók, csutka- és rongybabák, karkötők, csuhéállatkák és természetes anyagokból még karácsonyfadíszek is készültek. A gyerekek megismerkedtek a zalai agyag, a gyapjú és a textilek tulajdonságaival, megtanultak a különböző típusú festékekkel bánni, elsajátították a szövés és a makramézás fortélyait. A kézművesség mellett persze a játéké is volt a főszerep, hiszen az önfeledt nyári program nem működhetne nélküle.

 

 

A falumúzeumban pónilovaztak, zenéltek, táncoltak, énekeltek, fára másztak és ugróköteleztek, göcseji népi gyerekjátékokat játszottak. Kipróbálták a mocsárjárást, a gólyalábon való lépegetést, a bakfüttyöst, a kötélhúzást, majd felhőkig szökött a rongylabda, repült a csizma, gurult a karika. Egykor a ház körül talált egyszerű tárgyakkal játszottak a fiatalok, és digitális világ ide vagy oda, a mai kor gyerekeit is lekötötték ezek a játékok. Igaz, az autentikus környezet is biztosan hozzásegített a hangulathoz.

 


A közösségi élményt a közös tízórai és ebéd, a görögdinnyeevés, a beszélgetések, az élménybeszámolók tovább erősítették. Minden héten középiskolás diákok is érkeztek, akik az iskolai közösségi szolgálaton belül minket választottak, hogy segítsék a táborvezetők munkáját. Nekik külön hálásak vagyunk, hiszen sok esetben betöltötték a „nagy testvér” szerepét. Titkokat tudtak meg a kicsiktől, megbeszélték az iskolai örömöket és sérelmeket, segítettek az alapanyagok előkészítésében. A táborvezetők pedig hihetetlen kiegyensúlyozottsággal, sokszor humorral, kreatív ötletekkel álltak a gyerekek elé, hogy mindenkinek felejthetetlen egy hétben legyen része Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

 

emlékezet, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, programajánló, természet
2022-05-15 14:00
látogató, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, természet
2022-06-11 07:00